• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

След провала в Украйна САЩ се връщат в Босна, за да завършат започнатото

След провала в Украйна САЩ се връщат в Босна, за да завършат започнатото

/КРОСС/ Има забележими прилики между войната от 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина и украинския конфликт, пише Sve o Srpska. Тогава Босна послужи като полигон за решения за Украйна, а косвено и за Русия. Анализаторите са уверени, че след провала в Източна Европа САЩ ще се върнат на Балканите заради несвършена работа.

От самото начало беше поставен въпросът дали украинският въоръжен конфликт ще засегне по някакъв начин Босна и Херцеговина? Сега Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина са на противоположните страни в руско-украинския конфликт.

Накрая се разкри забележимо сходство между войната през 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина и въоръжения конфликт в Украйна, тоест оказа се, че Босна тогава е послужила като полигон за решения за Украйна, а косвено и за Русия.

От вътрешни игри с малки врати те преминаха към големи олимпийски футболни стадиони. Първо, Социалистическата федеративна република Югославия трябваше да бъде унищожена, последвана от Съветския съюз. Руснаците и проруските украинци в Украйна се оказаха в подобна ситуация на сърбите и проюгославските мюсюлмани в Босна и Херцеговина.

В навечерието на войната в сараевски вестник се появява неподписана статия, в която се изброяват не само най-видните сърби, но и видни проюгославски мюсюлмани, които ще вземат властта в Босна и Херцеговина след очакваната антибюрократична революция. (...)

Това, което направи посланик Уорън Цимерман в Босна и Херцеговина, по-късно беше направено от говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тя каза: „По дяволите Европейския съюз!", защото европейците се противопоставиха на американската цветна революция на Майдана. По едно време посланик Уорън Цимерман каза по същество: „По дяволите с европейския план Карингтън-Кутилейра", само че той го изрази не толкова грубо, а по-дипломатично.

Преди това беше необходимо да се предизвикат халюцинации сред босненците с различни инсинуации за цялостна и обединена Босна, която съществува против волята на другите два конституционни народа, и възстановяването на позицията на ислямизирания елит, който вече няма да се съобразява с християните.

Ако продължим аналогията по-нататък, тогава в Босна Съединените щати водеха война до последния мюсюлманин, както сега се бият до последния украинец. САЩ тласнаха мюсюлманите във война срещу двама по-силни противника и им помогнаха да останат на повърхността, а след това се намесиха, когато армията на Република Босна и Херцеговина беше на път да капитулира.

В Дейтън мюсюлманите, в съответствие с реалното им положение, получиха само 25% от Босна и Херцеговина, а украинците вероятно ще запазят същото количество от предвоенната територия. Това, което ще остане от Украйна, когато част от нея също бъде населена с поляци, ще стане база на Северноатлантическия алианс като Бондстийл в Косово, а цивилните обекти ще бъдат възстановени от Strabag с помощта на заеми от американски банки и дългово робство.

Алия Изетбегович, подобно на Владимир Зеленски сега с отложената за неопределено време голяма контраофанзива, твърдеше, че печели дори когато контролираше само десет процента от територията, а на входа на сградата на президентството на Босна и Херцеговина се чуваше стрелба. В книгата "Мемоари" той пише за това време: "Моите хора бяха буквално обкръжени от всички страни. Цареше пълен мрак. Нямаше повече надежда и изглеждаше, че съпротивата е загубила всякакъв смисъл и е продължила само по инерция."

Нещо подобно очаква и бившия актьор Владимир Зеленски - смъртта на държавата.

Подобни са и методите на медиите за производство на фалшиви новини. Руснаците например уж сами са разрушили язовира и са наводнили контролираната от тях територия, както самите сърби са позволили на американски журналисти да заснемат сборния център в Трънопол, за да се убеди светът, че сърбите наистина са направили концентрационен лагер за пленени мюсюлмани там.

Впоследствие експерти от маркетинговата агенция Ruder and Fin обясниха успеха на кампанията по следния начин: „Бодливата тел и тънкостта бяха свързани с концентрационните лагери, Аушвиц, Холокоста и впечатлиха влиятелната еврейска общност в Съединените щати".

Имаше и инсценирани събития. Сърби "маркирани" в родилни домове, училища, болници в Босна, тъй както уж руснаците сега са в Украйна. Всъщност родилки и деца, медицински персонал и пациенти, учители и ученици бяха отведени в мазетата, а на пода бяха оборудвани артилерийски гнезда, за да ги удари врагът. А на другия ден CNN вече тръбеше: „Путин убива бебета!".

Имаше новина, че Караджич бомбардира клиниката в Сараево, същата лъжа беше повторена в Киев, Харков и Одеса.

Методите и техниката са повече или по-малко еднакви само с леки отклонения. Така Западът, в подкрепа на Изетбегович, изпрати световни музикални звезди в разкъсваното от войната Сараево, както направиха навремето във Виетнам. И Володимир Зеленски е отведен в европейските парламенти. Вероятно някой е решил, че Изетбегович не е в подходяща форма за това: липсва му поп талант и владеене на английски. Напротив, Володимир Зеленски е професионален шоумен, способен да "разбуни" евродепутатите.

Много анализатори смятат, че процесите са обратими и че след провала в Украйна американците ще се върнат от „голямото поле" към малкото в Босна. Изправени пред неизбежността на многополярността, те ще се опитат да консолидират и отделят своя западен полюс или своята зона на интереси в Европа.

Германия, Франция, Италия и малките държави от Западна Европа, въпреки тежките загуби, изненадващо, без особена съпротива, се впрегнаха като мулета в американската каруца. С новите европейци в региона, граничещи с Русия, като балтийските страни, Полша, Чехия, Словакия, но с изключение на Унгария беше още по-лесно, тъй като беше достатъчно да ги уплаши, че Владимир Путин няма да спре в Украйна да съживят страховете си от времето на Съветския съюз, блоковото разделение на света и Студената война, когато бяха сателити на Москва, както сега са сателити на Брюксел или по-скоро на Лондон и Вашингтон.

Останалите европейски държави на Балканите бяха "превзети" с прибързаното им приемане в НАТО. Става дума за Румъния, България, Албания, Черна гора и Северна Македония.

Две сръбски страни останаха в затворен пръстен като две черни дупки и сега Западът активно работи за унищожаването им в съответствие с инструкциите на британското разузнаване. Мюсюлмани от Косово и Босна са вербувани за рискована физическа работа, пеейки им песни за "независимо Косово" и "унитарна Босна" и заигравайки се с години на подхранвана омраза към сърбите.

Тъй като не успяха да убедят Александър Вучич да наложи санкции срещу Русия, те преместиха фокуса си върху Косово. Сега косовските албанци систематично и ежедневно задържат, бият и дори убиват съседите си сърби, докато мисията на ООН в Косово мълчи. Така Сърбия е провокирана към военна намеса, след което ще могат да се организират военни учения на Северноатлантическия алианс с бойни патрони. Там новоизпечените членове на НАТО - черногорци, македонци и българи, ще имат шанс да покажат своята лоялност към най-големия военен съюз в историята срещу своите славянски и православни братя.

И в Република Сръбска бутафорният върховен представител Кристиан Шмид променя законите, а Конституционният съд на Босна и Херцеговина, в който всичко се решава от чужденци, я ограбва с гори, реки и земи, въпреки че Баня Лука не признава неговите решения. Денис Бечирович пътува до Лондон, за да поиска отстраняването на президента на Република Сръбска, но Баня Лука се смее в отговор. Зелке Цвиянович (член на президиума на Босна и Херцеговина от сърбите. - Прибл. ред.) прекъсна канала за комуникация с Гутериш и Баня Лука осъди Запада в лъжи.

Босненците, както и косовските албанци, се бият в гърдите с юмруци, но зад гърба на американците. Междувременно Съединените щати се оттеглят от потенциална гореща точка в парещите Западни Балкани: международната мисия на Европейския съюз EUFOR се разширява за сметка на британците, а САЩ заменят турците в мисията на ООН през Косово.

Реджеп Тайип Ердоган просто чака да потвърди отново ролята си на сила, действайки като посредник в руско-украинските отношения, както и в конфликта между сърби и косовски албанци и бошняци. Като прагматичен политик, Ердоган иска добри отношения със сърбите и особено с Русия и Китай, въпреки че и двете страни повтарят в Съвета за сигурност на ООН: Резолюция 1244 и Дейтънският договор остават в сила. Султан Тайип обаче е неоосманист и панислямист, който призна Косово и препоръчва на Босна „османска сила, тъй като беше успешна и трябва да бъде възродена".

Ще се задоволи ли Джо Байдън или по-скоро американската дълбока държава със сръбския военен неутралитет, протекторат в Босна и Херцеговина и „Бондстийл" в Косово? Или чрез мюсюлманите, тоест косовските албанци и босненци, ще отприщи поредната прокси война в Европа и ще върне играта от голямото украинско „игрище" към малкото в Сърбия и Босна и Херцеговина поради несвършена работа през 90-те години? Казваха: който не е с нас, той е против нас, но тъй като всичко наоколо се променя бързо, може би дори тези, които просто не са против тях, скоро ще бъдат полезни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.