• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Доц. Огнян Боюклиев: Цената на олиото ще тръгне нагоре с около 50%, поскъпване очакваме и при захарта

Доц. Огнян Боюклиев: Цената на олиото ще тръгне нагоре с около 50%, поскъпване очакваме и при захарта

/КРОСС/ Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН направи прогноза относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако не запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България".

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", обясни той.

Земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията. Условията са примитивни не само в местата, където имаше наводнения. Прогнозирахме, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България. Инфлацията при тях вече отива към 40%, обясни доц. Боюклиев.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттчете", коментира той.

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как няма да има криза с олиото, идете и вижте зарязаните огромни блокове слънчоглед край град Септември отчетени като засяти, за които са взети помощи включително по линия на ЕС.После са изоставени без никакви последващи грижи, тъжна картина от почернели изсъхнали пити и стебла на стотици и хиляди декари, защото картината е същата на много места.Отговорност няма.

05.09.2022 12:07:58

Анонимен

Гетата с емигранти ще са най-големият проблем. Българите ще се завърнат по родните места. Те изхранваха своите родители, сега нещата ще се обърнат.

05.09.2022 11:54:43

Анонимен

Достатъчно много експерти имаме в това де не се отклоним от евроатлантическите ценности. Напред към светлото бъдеще на непазарната икономика!

05.09.2022 11:49:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.