• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Божидар Божанов: Технически няма как машините да бъдат манипулирани

Божидар Божанов: Технически няма как машините да бъдат манипулирани

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Лице в лице" по БТВ Божидар Божанов, каза че Централната избирателна комисия формално не е взела решение за отмяна на машинния вот на база на справката на ДАНС, а заради забавеното сертифициране на машините от Министерството на електронното управление." От ЦИК не разглеждаха справката [на ДАНС], а се повлияха от изявленията на някои политически лидери."

По думите му въпросната справка от ДАНС в по-голямата си част е пълна с внушения и неверни твърдения.

„Технически няма как машините да бъдат манипулирани. Те разпечатват една разписка и после хората могат да видят как са гласували", добави Божанов.

Бившият министър на електронното управление поясни, че изходният код на машините не представлява тайна, а по своята същност той определя как функционира машината.

Борисов вчера каза, че бил проверил принтера в офиса на ГЕРБ и нямало никакъв код. Е, ще го разочаровам, но код има. Всеки принтер има код, увери Божанов.

Той допълни, че изходният код е в ЦИК, а ключовете, от които зависи сигурността на изборния процес, също се пазят в ЦИК и са защитени с пароли на трима членове на комисията.

На въпрос за високия процент невалидни бюлетини (20%) от изборите вчера, Божанов поясни, че „машините решават именно този проблем".

Относно самите избори депутатът от ПП-ДБ сподели, че от коалицията са доволни от постигнатите резултати, но напомни, че предстоят балотажи, за които вече се готвят.

Не сме спокойни от преднината от първия тур, кметското място не ни е в кърпа вързано, предупреди Божанов, като изрази надежда симпатизантите на ГЕРБ да гласуват за Васил Терзиев на балотажа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Асен

ДБ много искат машинен вот, че само така могат да си докарат повече гласове по втория начин.

01.11.2023 06:12:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.