• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Конфискуват колекцията на Божков, ако международна експертиза докаже незаконен произход

Конфискуват колекцията на Божков, ако международна експертиза докаже незаконен произход

/КРОСС/ На 1 октомври приключиха обиските на сградата "Нове Холдинг", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В сградата се помещава музей. Претърсването започна на 30 януари тази години. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

Културните ценности, намерени в офиса на Божков, са общо 6778. Само 212 обаче са регистрирани. 6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. За голяма част от тях прокуратурата счита, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия.
Ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ако експертизата докаже незаконният произход на артефактите, те ще бъдат конфискувани и обявени за публична държавна собственост, поясни Милева.

По-голямата част от тях се съхраняват при нарушение на стандартите, върху опаковките бяха намерени бележки с ръкописен текст, обозначаващи различни населени места от България, били са придобити незаконно от иманяри и изкопани от територията на страната.

МВР охранява иззетите вещи, всеки протокол е подписан на всички присъстващи. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза от чуждестранни експерти с цел цялостна експертиза. Цената им е била умишлено занижена, не са били представени като национално богатство, експерти ще дадат актуална културно-историческа ценност на всяка една от регистрираните вещи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А тази без циците няма кой да я конфискува....

06.10.2020 15:29:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.