• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Божков пред Блумбърг: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

Божков пред Блумбърг: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

/КРОСС/ "Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов". Това заявява Васил Божков в интервю за "Блумбърг", дадено по телефона от Дубай. Пред агенцията бизнесменът заявява, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е именно да се върне. "Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома", казва той.

Българската прокуратура го нарича най-опасния човек в страната. Но сега избягалият хазартен бос планира своето завръщане, за да се реабилитира, като свали правителството, коментира агенцията.

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз, допълва агенцията. Но отбелязва, че нападките на Божков към управляващите идват в неудобно време за лидер, който се бори с последиците от коронакризата и чийто трети мандат е белязан от скандали и разследвания срещу министри и партийни функционери.

Европейската комисия изчислява, че пандемията ще намали брутния вътрешен продукт със 7,2% през тази година. Общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 пункта по време на кризата. Но парламентарните избори са идната пролет, когато последиците от кризата ще са най-видими.Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че се е облагодетелствал от него. Премиерът категорично отрича това.

След като изгради бизнес империя от застрахователния сектор до хазартните игри, както и колекция от антики, оценявана от него на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през една януарска нощ, когато започна прокурорската акция в имотите му и бе наредено задържането му. По това време парламентът национализира основния му бизнес - лотарията.

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили на бюджета 700 милиона лева. Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и търговия с влияние, обяснява "Блумбърг". Той е "най-богатият и опасен българин", каза Гешев пред репортери 13 февруари. "Ние много добре знаем срещу кого заставаме."

"Черепа"

След падането на комунизма през 1989 г. Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен икономически преход, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката, пише агенцията. И припомня грамата от 2009 г. на американското посолство, изтекла в Уикилийкс, в която се казва, че "най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа". Неговото състояние е определено на 1,5 милиарда долара.

Гешев каза, че сред обвиненията има за "убийства, свързани с конкуренцията в хазартния сектора". Божков определи това като глупости и каза, че дейността му винаги е била законна.

След присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се бори с корупцията и "Трансперънси интернешънъл" я нарежда като най-корумпираната страна в ЕС, посочва "Блумбърг".

Едва шепа хора са осъдени за повече от 150 атентата по време на прехода. Много от тях станата, докато Борисов, който през 90-те години работи като частна охрана на Тодор Живков, беше главен секретар на МВР, а по-късно кмет на София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цветан Василев на 9.06.2020г.

ББ и ШАЙКАТА МУ ВЕЧЕ НЕ СА И ТОПКА ... ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЗАПОЧНА СЪЩО ДА ПРАВИ РАЗКРИТИЯ ПУБЛИЧНО: "Пеевски е човекът с амбиции да управлява държавата. И неговата майка го каза, че това му е била мисията. Той се опитва да се легитимира пред избирателите на ДПС и да открадне партията от Ахмед Доган. Някой позволил ли си е да разследва откъде идват парите за всички тези негови медии. Аз не знам и колко са. Сега дори стигнаха до наглостта да ангажират държавата да му разпространява парцалите. Кабинетът „Борисов Три“ е най-лошото от правителствата на Бойко Борисов . В „Борисов Три“ виждаме пълната симбиоза между Борисов от една страна и Пеевски и Доган от друга. ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ РЕКЕТИРАТ. Банковият бизнес е по-чувствителен. През Пеевски бях принуждаван да купувам нови и нови медии, защото видите ли можело да има проблем за банката. Специално по отношение на практиките на Борисов-той използва определени ПРАТЕНИЦИ. Към мен пратеник бе Александър Сталийски. При Божков е била Севда Арнаудова. Пратеник при Богомил Манчев беше Роско Котарака. Сигурен съм, че от услугите към Божков се е възползвал не само Борисов, но и Пеевски и центъра около Пеевски. На комиксите на Божков беше нарисуван паяк-свиня. Очевидно е ,че е Пеевски е острието. На него не му пука, защото е брутален и арогантен. Той е най-мразен в държавата. Лично на мен ми е казвал: „Много харесвам Комарницки като ме рисува като свиня“. Може би Божков няма доказателства за Пеевски, затова не го нарича поименно. Но добре го е характеризирал като паяк. Схемите за превземане на бизнес включват всички органи, те не са под контрола на Борисов, а под контрола на Пеевски. Ситуацията с банката бе различна. Те трябваше да ликвидират банката, за да разграбят активите. Пеевски поиска 30% от "Петрол", 10% от "Виваком" и по 50% от "Дунарит" и "Авионамс" и да му опростя 500 милиона лева задължения. Той отказа изплащане на всякакви задължения, включително и на тези задължения, свързани с придобиването на различни медии. Той не дойде сам, изпрати неговата дясна ръка Александър Ангелов. ИМАМ ЗАПИСИ как е получавал средства от компании на КТБ. Дойде и каза: „Виж какво, трябва да се разделя бизнеса“. Аз казах: "Трябва да си изчистим нещата между нас и всеки по своя път", Те казаха: "Може, но вместо да върнем парите, ти ни дай 1 милиард лева". Вярвах, че когато Борисов подаде оставка за първи път, нещата ще се променят. Статуквото стана проблем за мен през 2013 г. тогава разбрах, че има съглашателството между центъра на Пеевски и Борисов. Сега те овладяха и основния конкурент на БТВ-Нова тв."

10.06.2020 01:14:28

Анонимен

Ако Божков отправи послание, към тези които търкаха талони, да пуснат бюлетина за него ще стане весело. За останалите е ясно, че май той е единствения, който истински иска да им разкаже играта на ГерБойковците, ако му паднат. Няма значение, че бил от подземния свят, то сегашните да не би да са от друг. Важно е да бъде убедителен. За сега им къса нервите и ги клати, та може и карантината да върнат. На тях до там им стига акъла. П.Иванов

10.06.2020 00:40:05

НОВ СКАНДАЛ ВЪВ ВЛАСТТА

Нов грандиозен скандал във ВЛАСТТА! Съпругът на говорещата само пазарджишки диалект ВЪНШНА министърка Екатерина Захариева е ГЛАВЕН проектант на подпорния хотел на АЛЕПУ!!!! Архитектурното бюро А и А Архитекти на арх. Ангел Захариев, съпруг на Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност е голям хотел. Той се строи от близката до властта фирма Главболгарстрой, с която Захариев има дългогодишно партньорство. Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу показват чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация. Вероятно и поради това от Министерството на външните работи пък официално заявяват, че работата на министърката им нямала нищо общо с този скандал.

09.06.2020 15:20:42

Анонимен

Поредната приказка на Шехерезада . . .

09.06.2020 15:08:53

Анонимен

Не съм чел никога и никъде за по-арогантен, безмислен и карикатурен политически проект! Един бос със съмнителна биография и самопризнания за корумпираност дава заявка да смени една корумпирана шайка - е, за това Ал Капоне не можеше да мечтае и в най-мокрите си сънища! Къде отиваш, Българийо!

09.06.2020 14:43:46

Анонимен

Ако Божков направи партия и успее да я регистрира за изборите, ще ги спечели. На територията никога не се е гласувало за някого. Винаги е било против някого. В момента на всички им е писнало от Боко. Като го гледам и на него му е писнало от себе си. Не той, а гладният му, подобно на въшка, антураж, ще се бори с всички средства за оставане на власт. А същият този антураж не е по-добър от Божков. И докато Божков е неизвестна величина, то ГЕРБ и , простими Господи, патриотите, са доказано негодни и вредни. Май борбата на изборите ще е между Слави Трифонов и Божков, с БСП на трето място.

09.06.2020 13:08:17

Анонимен

Като споменават Уикилийкс, да прочетат именно там какво пише и за Боко!

09.06.2020 12:30:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.