• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Васил Велев: Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка

Васил Велев: Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка

/КРОСС/ От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година се оплакват от туристическия бранш. Хотели и заведения не могат да открият работници за всички позиции - от чистачи до администратори и рецепционисти.

„Мога да кажа, че туристическият бранш е готов за сезона, но е силно притеснен от липсата на работна ръка в момента, което е най-големият проблем", коментира в предаването „Тази неделя" председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков.

По думите му подобен проблем има не само в България, но и в повечето европейски държави. И той се задълбочава.

„Ако миналата година имахме незаети 40 000-50 000 работни места, тази година може да говорим за повече от 80 000 свободни работни места в туристическия бранш у нас", обяви Кичуков.

Според него единствено държавата може да помогне за преодоляването на тази криза чрез промени в законодателството. Той признава, че първите стъпки са направени - за първи път от 15 г. е облекчено издаването на работни визи.

„Ние нямаме квалифицирани кадри. Университетите ни нямат пряка връзка с бизнеса и сектор „Туризъм", училищата - също. В съседна Гърция тези училища и университети са свързани с бизнеса, а при нас връзката е само на хартия, поне към този момент", коментира още представителят на туристическия бранш.

Темата коментираха и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

„Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка. Това важи както за план-приема в средните професионални училища, така и за висшето образование. Пазарът има нужда от инженерно-технически кадри, а университетите бълват специалисти в хуманитарните и икономическите науки, от които имаме излишък, или по-малък недостиг", потвърди и Васил Велев.

Той напомни, че в момента на пазара на труда най-много се търсят машинни оператори, техници, заварчици, строителни работници.

„Проблемът не е само с летния сезон, той е много дълбок и е за дълго. Трябва да се решава час по-скоро", допълни представителят на работодателските организации.

Липсата на мотивация и трудови навици е не по-малко съществен проблем, допълни Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа" обяви, че по това отношение нямат разминавания с работодателите.

„Ние имаме изключително сериозен проблем с професионалното образование, което съсипахме. Създадохме училища, които първо не дават най-добра подготовка за живота и второ, не отговарят на реалните потребности на икономиката и обществото", заяви синдикалистът.

В България има много хора, които не работят и не учат, отбеляза Манолов.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гост

За каква връзка ,бе г-н Велев !Любовна връзка!Връзката е една, Адекватни европ,заплати според европ.ни цени в магазините .Хващайте си узбеки,афгани и други глигани да ви работят за без пари .

12.05.2024 20:12:15

Анонимен

Тоя проблем е от години години но никой НЕ казва истината - Като иска "бизнеса" кадри да си ги направи !Но истината е, че не им се дават пари за обечението на кадрите а чака на държавата !Финансирайте си кадрите, давайте им стипендия с договор и после си ги вземете обучени ! Но ще ги намалите любовниците и колите, и ще се получат нещата мдаа :) !

12.05.2024 17:08:36

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.