• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Шансовете на Тръмп за преизбиране растат

Шансовете на Тръмп за преизбиране растат

/КРОСС/ Шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде преизбран през ноември тази година се увеличават поради протестите и безредиците, обхванали страната, заявява Надя Браун, доцент във Факултета по политически науки и афроамерикански изследвания към университета „Пардю“.

Повече от седмица масовите протести и безредици продължават в Съединените щати след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис от ръцете на полицаи. Тръмп се застъпва за решителни действия за възстановяване на реда и призовава губернаторите на щатите да ангажират военните, с което не всички са съгласни.

Шансовете растат

“Мисля, че има голям шанс за победа. Ако ме бяхте попитали за това преди смъртта на Джордж Флойд, бих му дала по-малък шанс предвид това как реагира на пандемията COVID-19”, каза Браун в интервю за РИА Новости.

Сега, по нейните думи, на фона на вълненията, броят на тези, които споделят подхода на Тръмп, нараства, въпреки че преди това „не са били във възторг от него“.

Според нея проблемът с расизма и насилието на полицията ще бъде един от основните на предстоящите избори.

Браун каза, че „чисто математически“ кандидатът на демократите Джо Байдън не би могъл да спечели изборите без подкрепата на афроамериканските избиратели. “Байдън трябва да излезе и категорично да осъди тези незаконни убийства”, сигурна е експертката. Освен това, според нея, Байдън трябва да наблегне на връзката си с Барак Обама, както и да назначи афроамериканец за вицепрезидент.

Проблемите остават

Говорейки за причините за такива масови протести, Браун отбелязва, че през последните месеци афроамериканската общност изпитва сериозни икономически проблеми, причинени от пандемията от коронавирус, и в резултат „бедните са станали още по-бедни“. Конфликтът обаче се основава на традиционните проблеми на цветнокожото американско население, тоест „системното неравенство“, както и липсата на „справедливост и прозрачност“ по отношение на него от страна на властите.

“Афроамериканците искат равностойно място в американското общество… Всичко, което искат е да бъдат третирани като белите. Ние също вярваме в демократичните ценности, на които се основава тази страна”, казва Браун, също принадлежаща към афроамериканската общност.

Тя обаче пояснява, че расизмът изначално е присъствал при създаването на САЩ, като се има предвид, че афроамериканците са били роби и не са имали никакви политически права.

„Мисля, че ще видим по-силни сблъсъци с органите на реда и Националната гвардия, преди ситуацията да се подобри“, казва Браун.

Цветнокожото население на Съединените щати, което представлява не повече от 20% от населението на страната, традиционно подкрепя демократите. Има обаче такива, които гласуват за републиканците и за Тръмп. Голям скандал предизвика през май безразсъдното обръщение на Байдън към афроамериканците: „ако не гласувате за мен, не сте черни“. За това той трябваше да се извини по-късно.

Във вторник на фона на безредиците американският президентски съветник Келиан Конуей призна, че в страната има “институционален расизъм” и няма равенство за всички хора.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.