• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Любомир Кючуков: Европейският съюз няма ясна позиция по конфликта в Близкия изток

Любомир Кючуков: Европейският съюз няма ясна позиция по конфликта в Близкия изток

/КРОСС/ Ако трябва да определим дума на 2023 г., аз бих казал „затъване във войни", не само като факт, но и като начин на мислене. През цялото време нашите усилия не бяха насочени към това как да прекратим войната, а как да анонсираме необходимостта от продължаването й. Това каза дипломатът Любомир Кючуков в предаването „Говори сега" по БНТ.

Войната в Близкия изток не е случайна, заяви той. „Тя привлече вниманието. Тя е и по-сложна война от войната в Европа, защото при войната в Украйна конфигурацията е значително по-ясна. В Близкия изток нещата са много по-сложни, с много по-разнопосочни интереси, много повече самостоятелни играчи, не само глобални, но регионални. Много повече включително недържавни играчи има там и има липса на пълно влияние на глобалните играчи върху собствените им съюзници на терен", коментира Кючуков.

Европейският съюз няма ясна позиция по конфликта в Близкия изток, посочи той.

В момента се оформя глобален не-Запад. „Той търси по-справедливи спрямо т.нар. трети свят международни отношения - икономически, политически и всякакви други. БРИКС е структурата, която профитира от тези настроения. Но тук трябва да се има предвид, че самият БРИКС също не предлага алтернатива, включително и във валутната сфера. Еволюцията на БРИКС ще зависи от това дали ще стане част от противоборството за глобално лидерство между Вашингтон и Пекин, т.е. дали Китай ще се опита да насочи БРИКС в своите интереси, или БРИКС ще защити това, което вече наблюдаваме много ясно като тенденция", коментира Кючуков.

Войната в Близкия изток е била очаквана, заяви дипломатът Димитър Гърдев. „Конфликтът в Палестина набеляза разломи в много западни държави. Всички опасения на израелската държава не се сбъднаха - че конфликтът ще се интернационализира, ще започнат активни действия от Ливан, други арабски държави ще се включат. Това, което се случва там, бележи един трагичен момент за тях, но операцията надхвърли фактически умереното използване на сила. От тук започват и проблемите за главния съюзник на Израел - САЩ. Тази настройка може да доведе в бъдеще в един средносрочен план до негативно отношение в Арабския свят срещу САЩ", коментира той.

Европа и Европейският съюз е затънал най-много в резултат и от двата военни конфликта, смята Гърдев. „Изключително разнопосочни позиции и твърдения във връзка с израело-палестинския конфликт, различни послания от различни еврокомисари, опровергавания", изброи той.

Дипломатът Елена Поптодорова коментира, че войната в Украйна ще се превърне в замразен конфликт.

БРИКС ще се развива като отделна писта, с всички уговорки за отношения между самите, държави. „Който смята, че БРИКС ще бъде под шапката и диригентската палка на Кремъл, просто не познава характера на организацията", коментира тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.