• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Д-р Емил Стоименов: Достъпът до Зелен сертификат на гражданите с антитела, възможно най-скоро, ще пресече търговията със зелени сертификати

Д-р Емил Стоименов: Достъпът до Зелен сертификат на гражданите с антитела, възможно най-скоро, ще пресече търговията със зелени сертификати

Системата за епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването за хората със защита от Ковид е изградена, но месеци наред още не е заработила заради административна немощ, коментира пред медиите д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ.

Той поясни, че този факт става ясен от изпратено от негово име заявление по ЗДОИ, в което са зададени четири въпроса по сероепидемиологичното проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2.:
1. Готово ли е проучването?
2. Ако проучването не е готово, кога е крайният срок за неговото извършване и приключване?
3. Ако проучването е готово, моля да ми изпратите финалния доклад, като информацията в него да съдържа броя хора, които са били диагностицирани с PCR (+), антигенен тест (+), имат изградени антитела, потвърдено от лабораторно изследване и броя на хората със завършен ваксинационен курс.
4. Съгласно заданието на проучването дублиращите се ЕГН-та ще се премахнат и така ще знаем минималния брой хора, които имат защита срещу вируса. Моля да ми изпратите списък на броя на хората, след като са премахнати дублиращите се ЕГН-та.

В отговор, от МЗ съобщават, че Информационната система за популационен имунитет (ИСПИ) се разработва от „СКАЙУЕР Груп" ЕООД , като заложеният срок за изграждане на системата е 45 дни. Към момента системата е изградена и лабораториите и лечебните заведения в страната подават информация към нея. Предстои тя да бъде свързана с базите от данни на Националната здравноосигурителна каса, след което ще бъде извършен цялостен анализ на постъпилата информация.

Д-р Стоименов коментира, че работата с подаване на информацията върви твърде мудно. Той подчерта важността тази система да заработи, тъй като този анализ ще даде ясна картина за ситуацията, в която страната ни се намира по отношение на епидемията.

Лекарят е категоричен, че достъпът до Зелен сертификат на гражданите с антитела, възможно най-скоро, ще пресече търговията със зелени сертификати. Той посочи също, че АБВ застава зад учителите и тяхната синдикална организация и счита за редно ковид тестовете на учениците да се правят във вкъщи, а не да се вменяват на учителите необичайни задължения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.