• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Байдън и кралят на Йордания обсъдиха как да бъде спряно насилието в Израел и на Западния бряг

Байдън и кралят на Йордания обсъдиха как да бъде спряно насилието в Израел и на Западния бряг

/КРОСС/ Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха механизми за спиране на насилието в Израел и на окупирания Западен бряг на река Йордан, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Двамата лидери „разговаряха за спешните механизми за спиране на насилието, успокояване на реториката и намаляване на напрежението в Израел и на Западния бряг", пише в комюникето, цитирано от БТА. На срещата вчера в Белия дом Байдън потвърди „непоколебимата подкрепа" на Съединените щати за Йордания, която американското президентство определи като „ключов съюзник и сила за стабилността в Близкия изток".

Президентът на САЩ потвърди също „своята подкрепа за решение на израелско-палестинския конфликт с две държави" и подчерта „необходимостта от запазване на статуквото на Храмовия хълм/Благородното светилище" в Ерусалим.

Байдън „призна ключовата роля" на Йордания като пазител на светите места за мюсюлманите в града, чиято източна част, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. и впоследствие анексирана, е искана от палестинците за столица на бъдещата им държава.

Американският президент и йорданският крал обсъдиха още политическите и икономическите предимства от едно задълбочаване на регионалната интеграция в областта на инфраструктурата, енергетиката, осигуряването на вода и опазването на околната среда.

Напрежението сега е изключително високо в Близкия изток и особено на Западния бряг - окупирана от Израел палестинска територия, където се стигна до нови сблъсъци при израелски военни операции в района на град Дженин, отбелязва АФП.

Насилие избухна вчера в Ерусалим на погребението на палестинско-американската журналистка Ширин Абу Акле, която бе убита в сряда, докато отразявала операция на израелската армия в бежанския лагер Дженин, в северната част на Западния бряг.

Говорителката на Белия дом Джен Саки изрази безпокойство във връзка с намесата на израелската полиция по време на погребалното шествие.

„Видяхме тези кадри, те са дълбоко смущаващи", каза Саки.

За разлика от Европейския съюз обаче говорителката на американското президентство не осъди „употребата на прекомерна сила" от страна на израелската полиция, отбелязва АФП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.