• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на гастрономически тур

Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на гастрономически тур

/КРОСС/ Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на нов гастрономически тур. Тяхната общност е запазена в няколко села в Северна България, където те продължават да пазят своите традиции и история.

Банатските българи са български преселници католици, които над 300 години живеят изолирано в областта Банат, на днешните територии на Румъния и Сърбия. От векове те отстояват своята българска същност - пишат на латиница, но техният стар говор, наречен още палкенски, те са запазили от ХVII в. и е втора книжовна форма на българския език. На него създават и книжнина, имат фолклор и пишат и поезия на своя език. След разгрома на Чипровското въстание (1688 г.) голяма част от българските католици в Банат тръгват да търсят спасение в пределите на Австро-Унгария, с чиято католическа общност поддържат връзки. Там получават добри условия за живот, дава им се земя и възможност за препитание. След това има няколко вълни на преселване, които продължават и през ХVIII век. С много трудности те успяват да пренесат целия си бит и култура в новите си поселища. След Освобождението (1878 г.), не малка част от банатските българи се завръщат отново в България. Гастрономическият тур "Из Банатска България край тихия бял Дунав" е фокусиран в селата Бърдарски Геран и Асеново. С. Бърдарски геран е своеобразен център на банатските българи. Всяка година там се правят традиционни балове и срещи на банатската общност, където по-младите да научават повече за своя корен, традиции и идентичност. Усукано у захар, крофни, трески, кифличета, саланкарчета, питчита с джумерки, киртеше, залупна пита, райдуше, клатити, бъркани галушки, тачки, дрипави першоре, сърца с трендафер, алвъ, прусуръ, тъглина мазница са сред традиционните банатски ястия, част от които ще бъдат представени за дегустация от туристите.

Отиваме при една изключително пъстра в многообразието си общност, казва Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ", която организира гастрономическия тур при банатските българи. Освен на тяхното гостоприемство, туристите могат да се насладят на някои от типичните за района на Белене ястия като мазница и риба разсол, както и на красотата на остров Белене. Тук някога е имало концентрационен лагер за политзатворници, а днес е местообитание на стотици екзотични водни птици. „Ще се разходим с лодка около беленските дунавски острови, ще посетим и единственото чешко село в България, основано от трудолюбиви чешки земеделци. Ще посетим ферма за елитни овце, в която животните имат собствен тревомат, и ще опитаме овче сирена, мляко и кашкавал. Ще имаме и уникалния шанс да влезем в най-голямата биологична градина за ябълки на Балканския полуостров, където сладките плодове се отглеждат според принципите на биодинамичното земеделие", допълват организаторите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.