• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Симеон Славчев: Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" е национално предателство

Симеон Славчев: Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" е национално предателство

/КРОСС/ Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" е национално предателство. Това заяви председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев по повод предложението на народни представители от ГЕРБ, ПП и ДБ да се започнат преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

„Ако народните представители искат да продадат оборудването за АЕЦ "Белене", то трябва първо да се допитат до българските граждани и да се проведе Национален референдум по темата. Ще припомня, че в България през 2013-година се проведе първият в демократичната ни история Национален референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергия в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Тогава 851 757 българи или 60 % от общо гласувалите по време на референдума казаха „Да" на развитието на ядрената енергия в България", заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Според него нито един политик не може да вземе решение да се продава оборудването за АЕЦ "Белене" без да се допита до народа, който вече се е произнесъл и заявил своето желание да се изграждат нови ядрени мощности в България, което включва изграждането и на АЕЦ "Белене".

„Крайно време е народните представители да започнат да защитават интересите на българските граждани и на България, а не на чужди държави. Време е Народното събрание да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика в България. Това включва изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на АЕЦ "Белене". Енергетиката е част от Националната сигурност на България и партия МИР предлага да се направи спешен анализ на състоянието на енергетиката (ползи, приходи и разходи) в хоризонт до 2030-2050-та година. Необходимо е да се направи спешен анализ и на енергийния микс и оценка за качеството и състоянието на енергийните мощности, както и анализ на всички възможности производство на собствена енергия, включително от други източници, като ВЕЦ, фотоволтаици, ветрогенератори, биогенератори и други", каза още Симеон Славчев.

Той настоява президентът Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност за енергийната сигурност по време на който да се обсъди и темата със стратегическото развитие на ядрената енергетика в България.

„При вземането на всички решения в Народното събрание и Министерски съвет водещо трябва да е защита на националните интереси, а не партийните или идеологическите такива. Голяма част от българските граждани вече едва свързват двата края, а малкият и средният бизнес, който е гръбнакът на българската икономика ежедневно и без никаква помощ от държавата се бори да оцелее. Със своите действия и бездействия безпринципната коалиция межди ГЕРБ, ПП и ДБ и с явната подкрепа на ДПС са на път да вкарат България в безпрецедентна енергийна криза. Доказателство за това е, че през последните месеци България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това сочат официалните данни за междусистемните обмени на Електроенергийния системен оператор. Това е достатъчно показателно за състоянието на енергетиката в страната и че от традиционен износител, България стана вносител на електроенергия", заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той беше категоричен, че ако продължава тази тенденция и не се вземат спешни мерки, българската икономика и произвежданите стоки няма да бъдат конкурентни, което ще доведе страната до икономическа и социална криза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.