• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Петков за газа: Твърдата крачка на България помогна на целия ЕС

Петков за газа: Твърдата крачка на България помогна на целия ЕС

/КРОСС/ Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Твърдата първа крачка на България помогна на целия Съюз да вземе същата твърда позиция. Това коментира премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли. Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери.

„Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много - българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи”, обясни Петков.

Според премиера България е показала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи министър-председателят.

На въпрос по темата за Северна Македония министър-председателят ясно подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решена в Народното събрание. Коментарът му дойде относно думи на еврокомисаря Оливер Вархеи, който очаква България да даде зелена светлина за РСМ до дни.

Петков очаква съвсем скоро да има ясна процедура как отстъпката от 25 ст. за горивата ще се прилага по най-ефективния начин. За целта Министерството на финансите е в комуникация с бензиностанциите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поправка на долното. Италия и Германия.

21.05.2022 08:15:19

Анонимен

Германия и Франция са били разрешили на своите фирми да купуват газ по условията на Русия. Нещо да каже Петков за помощта му за ЕС да заеме позицията на България? Къде е говоренето в един глас? Измаменото камилче или нещо друго.

21.05.2022 07:43:52

Анонимен

"Защо се отказваме от схема на плащане, която по нищо не ни ощетява", попита икономическият експерт г-н Велев по БНТ.

20.05.2022 15:01:58

Анонимен

След като някой ти зашлеви як шамар загубваш посоката на ориентация. Кай кого е загубил Русия ЕС или обратното ще покажат икономическите показатели след това. Китай се помпи с руски петрол, който ще продаде на печалба. Търсенето на газта нараства непрекъснато. Договорните правила между продавач и купувач по целия свят са еднакви. Купувачът е длъжен да плати на продавача на посочените от него сметки. Продавачът има право да открива и закрива сметките, на които да се плаща. Целта е много ясна за всеки – Европа да прекъсне търговските си отношения и икономическо сътрудничество с Русия и да се прехвърли към САЩ. В това отношение ЕС да си направи добре сметките и да обяви резултатите на своите данъкоплатци.

20.05.2022 14:40:40

Анонимен

Идиот. Той милият дори не осъзнава, че ЕК го използва за да провери реакцията на Русия. Веднага след това, независимо от факта, че и други бутикови държави искаха ясно решение от Комисията за плащането с долари/рубли, Комисията направи всичко възможно ад даде възможност подобни плащания да се осъществяват. Факт е че над 20 фирми вече са открили сметки или са започнали процедура за това в ГПБ. А той, нещастника се, се изживява като спасител на ЕС от руската агресия. Е, той и Зеленски така се изживяваше до скоро.

20.05.2022 14:08:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.