• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Доц. Георги Бърдаров: България има демографско бъдеще

Доц. Георги Бърдаров: България има демографско бъдеще

/КРОСС/ Обратими са процесите на намаляване на населението. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет и член на Управителния съвет на Българското географско дружество.

Доцентът коментира новите данни за населението в България, според които населението в страната е около 6,5 млн. души. "Ние постоянно сме изненадани, когато излязат някакви данни.

Това са процеси и тенденции, които текат от много време, те са видими, те са резултат от обективни и субективни фактори. Категорично съм на мнение, че тези процеси са обратими.

Ако се работи в правилната посока, ако се взимат правилните мерки, България притежава ресурси, които не сме използвали. България със сигурност има демографско бъдеще", каза доц. Бърдаров.

Той отбеляза, че има държави, които са били в много по-тежка демографска ситуация от нас и са били с пълен колапс, а днес са водещи по всички демографски процеси.

Доц. Георги Бърдаров отговори и на въпрос дали сме закъснели с мерките. "Трябваше да започнем още 1990 г. Закъснели сме изключително много. Изпуснали сме 31 година, в които България загуби много качествен демографски потенциал.

Безкрайно ми е тъжно, когато говоря за нашия народ, който преживя тези 31 години, и се случи всичко това и то рефлектира в демографията. Нещата наистина са обратими. Трябва да започнем още сега. Колкото и да сме закъснели, не трябва да губим повече време от тук нататък", заяви доц. Бърдаров.

Според него трябва ясно да сложим на масата какво определя тази демографска ситуация, кое Е естествено и няма как да го променим и къде трябва да работим.

"Ние имаме точно четири демографски процеса, които определят тази негативна демографска картина. Два от тях са естествени и нормални и тях не може да ги повлияем, два от тях са неестествени, ненормални, там трябва да работим. Кои от тях са естествените?

На първо място ниската раждаемост. Много често спекулирам и манипулирам, като казвам, че България няма ниска раждаемост. Всъщност в България има ниска раждаемост.

Всяко следващо поколение е по-малко от предходното и това е големият проблем с абсолютния брой родени бебета. Всяка година в края на 31 декември, когато се каже колко са родените бебета, започва да се говори как продължава да спада раждаемостта.

Всъщност тя от 20 години е стабилна. Въпросът е, че спада детеродният контингент население. Това е проблемът. Тази ниска раждаемост е ниска в целия развит свят. Тя е по обективни фактори. Има теория на демографския преход.

Тя е доказана, ние сме в четвърта фаза. Каквото и да направим в тази посока, няма как да го променим драстично", заяви още доц. Бърдаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.