• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кристиан Вигенин към министър Танева: Защо България присъства в международния регистър за действащи огнища на чума като не беше доказано такова?

Кристиан Вигенин към министър Танева: Защо България присъства в международния регистър за действащи огнища на чума като не беше доказано такова?

Вървите по стъпките на министър Порожанов, едни и същи експерти ви пишат отговорите

/КРОСС/ „Изминаха 2 години след като правителството предприе масово избиване на овце и кози в Странджа заради предполагаемо навлизане на чума по дребните преживни животни в България. Междувременно част от действията на Българската агенция по безопасност на храните бяха определени като незаконни от ВАС. Щамът на вируса не беше изолиран, не беше категорично доказано, че от чумата по дребните преживни животни е умряло и едно животно. В регистъра на Международната организация по здравеопазване на животните България обаче все още стои като страна, в която има действащо огнище на чума, 2 години по-късно." Това каза заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол.

Според Вигенин случаят на предполагаемата зараза в България би трябвало вече да е детайлно анализиран, да са направени съответните изводи и да са предприети съответните мерки по недопускане на подобни действия на властите в бъдеще, както и мерки за предотвратяване на причините, довели до тези действия. „Заедно с това би следвало да бъдат предприети необходимите действия за приключване на този случай на международно равнище, за да се възстанови статутът на България като страна, свободна от чума по дребните преживни животни", отбеляза социалистът.

Кристиан Вигенин отправи следните въпроси към министъра на земеделието Десислава Танева: Направен ли е анализ на действията на правителството и на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с ликвидирането на предполагаемите огнища на чума в периода 2018-2019 г. и какви са основните изводи и препоръки? Променен ли е статутът на България като държава, освободена от чума и въведени ли са нови мерки за намаляването на риска от внос на зарази в най-рисковите погранични региони като община Болярово?

„Вървите по стъпките на министър Порожанов, сигурно отговорите ви ги подготвят едни и същи експерти, които трябва да оправдаят действията си", отбеляза Вигенин, недоволен от отговора на министъра на земеделието, храните и горите.
„За пръв път в отговор на министър чувам за слаб щам на вируса. Във всичката литература, която изчетох по въпроса през тези години никъде не съм срещнал възможността да има слаб щам на чумата по дребните преживни животни. Обратно - всички познати щамове на вируса са доста смъртоносни и силно заразни", подчерта заместник-председателят на НС.
„На практика вирус не е намерен, защото иначе такъв щам щеше да бъде изолиран. Това, което беше намерено, не само в община Болярово, но по стада в областите Бургас, Хасково и Ямбол, е вероятно използването на ваксина, която не е отговаряла на изискванията. Поради тази причина, след като станаха ясни тези факти, в следващите месеци повече подобни заповеди за избиване на животни не са издавани", каза още Кристиан Вигенин.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Така е, защото правителството, т.е ББ, има магистрално мислене, а не се занимава с кози и магарета.

27.09.2020 00:41:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.