• 02 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7595
 •  GBP / BGN 2.1811
 •  CHF / BGN 1.8303
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Крум Зарков: Мониторингът за България остава, но и правосъдният министър остава

Крум Зарков: Мониторингът за България остава, но и правосъдният министър остава
Декларация на ПГ на "БСП за България"

/КРОСС/ Вчера Съветът на Европейския съюз оповести своите препоръки относно Националната програма за реформи в България за 2020 г. Техните препоръки са част от т.нар.”Европейски семестър”- процедура, при която се извършва подробен анализ на плановете на всяка страна за бюджета, за макроикономически и структурни реформи.

Неминуемо този анализ включва и оценка от страна на Европейския съвет за това какво е свършено и какви са предизвикателствата пред всяка страна. В лишен от емоции, в бюрократичен тон, Европейският съюз ни казва важни неща, които, за съжаление, в нашата страна не говорим достатъчно или не говорим на достатъчно добро ниво. Както винаги, докладите на ЕС са плод на най-различни интерпретации.

В нашата медийна среда, където огромна част от медиите се надпреварват да хвалят правителството, той е обяснен като успех. В малко медии истината е написана и това, че този доклад прави на пух и прах непрекъснатите претенции и розовите сънища на нашето управление. И понеже и днес се появиха членове на Министерския съвет и други, които обясняват, че това, което пише, не значи това, което казва, ние от ПГ на "БСП за България" искаме да оповестим пред вас и българските граждани какво точно пише в доклада на Европейския съвет.

Естествено, този доклад започва с кризата с CoVid-19, но на много места е написано, че установените проблеми в България датират от преходните години. Първи цитат от доклада: „Делът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване беше висок още преди кризата, а социалните трансфери успяват да намалят бедността само в ограничена степен". Това означава, че държавата е безсилна пред ширещата се бедност. Всяка година се хвалите с рекордни бюджети, но какво от това, че по сметката на държавата има пари, когато джобовете на хората са празни.

Говорите непрекъснато за милиарди на хора, които често търсят 10,20, 30лв, за да закърпят месеца или да си платят сметките. И не всички хора, защото в доклада е записано: „Неравенство по отношение на доходите в България беше едно от най-високите в ЕС“. А ефектът на данъчните и осигурителните системи върху неговото намаляване – сред най-слабите в Съюза. Казано на език, който всички ще разберат - България е страна на много бедни и много богати. Водената политика прави богатите все по-богати, а бедните си остават бедни. Преминаването от едното състояние към другото не се влияе от държавната политика, която е определена от ЕС като една от най-слабите в Съюза.

Тук трябва да допълним европейските автори – преминаването от бедност към богатство в България рядко се влияе от собствения труд и качества. С много усилия и с преодоляване на хиляди пречки, определена група успява да оцелява и дори да създаде някакъв приличен стандарт, но големият успех остава резервиран за другите. Той е практически невъзможен без подкрепата на властта, без компромиси със собствените принципи, без да делиш плодовете на собствения си труд, на собствения си бизнес и идеи с някои от характерните политико-икономически структури, формиращи родната ни олигархия.

Неспособността на правителството да проведе каквато и да е качествена реформа е отбелязано на много места в доклада. И в областта на образованието европейците евфемистично казват, че „има поле за подобряване“. И по отношение на електронното правителство, където оценката на европейските ни партньори и приятели е, че напредваме твърде бавно.

Тук можем да добавим – а харчим твърде бързо. Стотици милиони са хвърлени в това електронно правителство, което видяхме на какво ниво е. И по много други теми, с които призовавам българските граждани сами да се запознаят в доклада. Те ще го разберат, няма нужда някой да им го превежда. Но понеже в стремежа си за оцеляване правителството прегръща хаотични идеи - от намаляване на ДДС, откраднато оттук и оттам, до създаването на държавни предприятия в различни области, то докладът ни казва ясно, че дори идеите, за които говорите да са добри, те ще бъдат неминуемо превърнати в поредната схема за грабеж, източване на средства и преразпределение на бизнеси. Защото правоприлагащата система на България не е ефективна. Тя не успява да усмири ненаситния апетит на силните на деня. Тя не може да накаже злоупотребителите и да осъди ясно и безапелационно крадливите и корумпираните, когато те имат протекция. Записано е в този доклад, но ние си знаем. 

Но ние си знаем. Странният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци насред местните избори ни убеждавахте обратното. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер”. Юнкер си замина, Кирилов е още тук. Истината е, че действията на този министър определено нямат кой знае каква тежест, но от това дали ще изпълни заканата си- ще разберем дали поне думите му имат някаква тежест за него самия.

Както и да е, с Кирилов или без Кирилов- подписът на председателя на Съветът на Европейския съюз е поставен под документ, в който пише, цитирам: "В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България в борбата с корупцията." А комисията наблюдава корупцията в България вече 13 години.

Докога ще я наблюдаваме ние? Всяка сутрин в 8 часа ли ще я наблюдаваме? Или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или хвърчаща бележка, с която осигуряват пълен съпорт. Съпорт е чужда дума, която значи подкрепа. Съпорт дори звучи брюкселски, би могла да бъде извадена от общ доклад. Само че е много далеч от брюкселските стандарти.

Пълен съпорт няма кой да осигурява там, където има действащи институции. Вижда се, че не се намираме нито на йота в борбата с корупцията и че има още много какво да се желае в прословутата съдебна реформа. Вижда се и от този доклад, вижда се от нас, вижда се от българските граждани. Сигурно ще се види дори от онзи вертолет, с който щели да пръскат пари по жълтите павета. Не се вижда само от компетентните институции. Не се вижда от главния прокурор, а докато той не прогледне, ние с вас можем да продължим да говорим и Брюксел да продължи да пише доклади. Той каза, че този филм вече го е гледал. И ние сме го гледали. А краят му е много тъжен. Действието в края му се развива в чужбина. Там, където българите са решили да търсят откраднатото си бъдеще. Там, където са избягали от завзетата им държава. Мониторингът може да продължи, може и да не продължи.

Проблемите, засегнати в него обаче остават. И едно нещо е сигурно и не подлежи на интерпретации: Това правителство и вашето мнозинство е напълно неспособно да ги реши.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Круме,излагаш се за пореден път-затвори си мръсната уста !

22.05.2020 07:46:09

В-к Сега от 20.20.20 г.

България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо равнище въпреки констатацията на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Радостта на правителството, че се е отървало от мониторинга, се оказа преждевременна, защото днес новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен се позова на МСП и обяви, че продължава наблюдението си над страната поради недостатъци на правната й система, която трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. В доклада за пролетния семестър се посочва също като тежък недостатък на страната - слабата борба с прането на пари. Един от големите международни скандали, известен като "къщата в Барселона", е свързан с разследване на испанската прокуратура срещу премиера Бойко Борисов за пране на пари. Отделно се посочва, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ (продажба на паспорти) и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани с изпирането на пари. В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят. България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада. Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката. България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия. Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.

21.05.2020 17:34:43

ВЗЕТО НАЗАЕМ 21.05.2020 в 16:06 ЕС не са доволни о

ЕС не са доволни от огромната корупция в България. Няма нито един осъден от властта. Чака се оставка на Дани Кирилов. Съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел, съобщи бТВ, като се позовава на решение на Европейската комисия. Правителството и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на наблюдение. Очакването беше следенето за върховенството на закона да премине към нов мониторингов механизъм, който обхваща абсолютно всички членки на ЕС. Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне. Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

21.05.2020 16:38:03

Неанонимен

Това е поредния крупен скандал в татковината ни пак от европейски мащаб, заформен този път от калинката външна министърка от Пазарджик, която лъже като циганка, но всъщност може и да е такава…Вчера Еврокомисията излезе с официален документ за продължаване мониторинга над съдебната система и корупцията в България защото страната не е изпълнила уловията за реформа на съдебната система и ефективност при борбата с корупцията.В него е записано:Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Но преди малко Захариева очевидно по заповед на щуката най-арогатно и безумно заяви, че мониторингът на ЕК върху България е вдигнат. Явно примерът на безкрупулният лъжец и манипулатор №1 на РБ е толкова заразителен за подчинените му министри, включително и Дани Острото, че всички те пускат фейкнюз и лъжат под път и над път. Затова и заради всичките им престъпни безобразия – сиктир марш!

21.05.2020 16:16:27

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.