• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Каракачанов: С помощта на Софийския университет група антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

Каракачанов: С помощта на Софийския университет група антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

/КРОСС/ „Утре, на 3 април, в Софийския университет „Свети Климент Охридски" група „учени" организира дискусия на тема „Патологията на едно честване. Същата тази групичка ревизионисти е широко известна на българската общественост с неуморните си опити да създава алтернативен прочит на българската история, с което на практика грубо се фалшифицира самата история на българския народ. В тази групичка присъстват лица, наричащи себе си учени, които твърдят, че българският език произлиза от македонския и че населението в Македония и Западните покрайнини не е българско, защото още през XIX век то имало аморфно национално съзнание и следователно България няма никакви основания днес да настоява за защита на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония и Сърбия", пише лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов във Фейсбук.

Ето и още подробности:

Целта на тази „научна" дискусия, която те утре организират под покрива на Софийския университет, е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи, български поданици, през Втората световна война и България да бъде наредена в редицата на виновните за провеждането на Холокоста в Европа. Не само посочена с пръст, а и осъдена да заплаща репарации като държава престъпник и убиец. За тези хора научните факти нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общност на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години изразяват своята признателност и благодарност към България и българския народ за спасяването на българските евреи.

За тези хора по-важното е да бъдат забелязани и вероятно щедро възнаградени за своя „научен" принос в отцеругателстото.

Всъщност техният „научен" принос не съществува! Всички тези идеи, с които те се опитват да клеветят България, вече са широко известни от пропагандата на Северна Македония и Сърбия в последните десетилетия.

Не си заслужава дори да се спираме на техните „научни" открития, защото те са отдавна опровергани от фактите и документите, които съществуват в изследванията на цяла плеяда сериозни световни и български историци.

Не може да бъде опроверган и един прост факт. Нито един евреин, поданик на Царство България, не отива в лагерите на смъртта и не загива по време на Втората световна война! Нито един! И това се дължи на силата и волята на българския народ.

Дължи се на онази делегация от видни кюстендилски граждани, които пристигат в София - Владимир Куртев - член на ЦК на ВМРО, адв. Иван Момчилов и видния търговец Асен Суичмезов, които запознават своя съгражданин и подпредседател на парламента Димитър Пешев с въпроса.

Дължи се на онези 42 народни представители в парламента, начело с Димитър Пешев, които през март 1943 г. изпращат писмо до министър-председателя на Царство България, с което настоява за спиране на готвената депортация на евреите,

Дължи се на Светия Синод на БПЦ и на цар Борис III.

Българските евреи са спасени, но техните спасители след 9 септември 1944 г. са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е убит без съд и присъда, повечето от 42-та народни представители, подписали писмото за спасяване на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е осъден на 15 години строг тъмничен затвор и т.н.

Да, има нужда от допълнителна светлина за събитията от март 1943 г. и тя е за съдбата на онези българи, които застанаха с имената и лицата си и спасиха евреите в България, а за благодарност бяха репресирани и забравени.

А относно утрешното мероприятие в СУ, което претендира да обсъжда патологията на честването на спасението на българските евреи преди 80 години - да, патология има! Патологията да мразиш и унижаваш собствения си народ! Патологията на българомразството!

Добре е ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев да се замисли върху тези факти и като историк, и като ректор, и като българин да предотврати това кощунство, което се подготвя да се извърши под покрива на Алма матер.

Красимир Каракачанов, историк, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски", д-р по международно право и международни отношения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.