• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

БНБ: България трябва да се присъедини към еврозоната възможно най-скоро, за да избегне загуби от милиарди

БНБ: България трябва да се присъедини към еврозоната възможно най-скоро, за да избегне загуби от милиарди
Това заяви управителят на Българската народна банка на международната конференция „България в еврозоната, кога?“ в София

/КРОСС/  БНБ, Асоциацията на банките, международният дипломатически елит и българският бизнес са категорични, че България трябва да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това стана ясно по време на международната конференция „България в еврозоната, кога?", която се проведе в София с участие на ключови фигури като Димитър Радев, управител на БНБ, Петко Николов, министър на икономиката и индустрията на Република България, Волфганг Шюсел, бивш канцлер на Австрия, Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта и евродепутат, Адриан Нъстасе, бивш министър-председател на Румъния, Михалис Сари́с, бивш министър на финансите на Република Кипър, Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция, Борислав Боянов, председател на Асоциацията на почетните консули в България, Николай Василев, бивш заместник министър-председател на Република България и Петя Димитрова, председател на УС на АББ.

Маргиналните теми изместват истинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се измерва не с милиони, а с милиарди. България възможно най-скоро трябва да завърши европейската интеграция с присъединяване към еврозоната", заяви Димитър Радев. По думите му забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава.

Джордж Заняс, бившият министър на финансите на Гърция, подчерта, че въвеждането на еврото в България ще разшири потенциала и възможностите за частния сектор. Той коментира още, че присъединяването към еврозоната ще увеличи надеждността на страната, ще подобри финансирането и ще ускори приходите от чуждестранни инвестиции. По негови думи, доверието, което Европа предоставя на частния сектор, е ключово за по-добър обмен с други държави и разширени възможности за търговия.

От своя страна, Михалис Сари́с, бившият министър на финансите на Кипър, подчерта важността за България да балансира между финансовата дисциплина и икономическия растеж. Той отбеляза, че разумното използване на ресурсите е от критично значение за постигането на тази цел, като даде за пример европейските програми, които могат да подпомогнат усилията за използване на европейски ресурси. Тази стратегия позволява на страната да се развива и да подпомогне икономическия си растеж.

Мога уверено да заявя, че ние банките ще бъдем готови да приемем еврото на 1 януари 2025 г. с целия си наличен инструментариум. Надявам се, че тази стратегическа цел ще бъде взета присърце и от следващото правителство, което ще имаме след изборите и ще бъде направено всичко възможно да се присъединим към единната европейска валута", посочи Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка и председател на УС на АББ.

Програмата на „България в еврозоната, кога?" обхвана широк спектър от теми от икономически, финансов, политически и бизнес характер, свързани с влизането на България в еврозоната. Събитието привлече стотици официални гости и медии, които имаха възможността да се запознаят със задълбочени анализи, добри практики и приложими стратегии за оптималното изпълнение на необходимите реформи, които ще допринесат за устойчивото и успешно управление на икономическата интеграция.

Събитието се организира в партньорство между Асоциацията на почетните консули в България, Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България.

Събитието се провежда с подкрепата на генералния партньор Пощенска банка, основните партньори Samsung Store, „Георгиев, Тодоров и Ко." и ЮГ Маркет Фонд Мениджмънт, както и от партньорите УниКредит Булбанк, Boyanov & Co, Expat Capital и M3 Communications Group, Inc. Медийни партньори на събитието са БНТ, Euronews, Bloomberg TV, 24 часа, Труд, Мениджър, Investor.bg, Dir.bg, Econ.bg, Novinite.bg и SeeNews.

За допълнителна информация или заявка за интервю, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com или 088 818 70 10.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.