• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Готови ли сме за единната европейска валута и влизането в Еврозоната

Готови ли сме за единната европейска валута и влизането в Еврозоната
Анализ на Петър Ганев и Владимир Сиркаров

/КРОСС/ Политическата криза със сигурност е фактор за забавяне на приемането ни в Еврозоната и то в последните три години - колко пъти отиваме на избори, колко пъти се променят стратегии, но все пак водещото е икономиката, заяви в студиото на БНТ "Денят започва" Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. Над една година коментираме това. Твърде висока беше инфлацията в България и това е причината, поради която, независимо каква е политическата обстановка и техническата подготовка, което също е фактор, не може да влезем от 1 януари 2025 година. По думите му, годишната инфлацията най-вероятно ще падне под 3%, но средногодишната все още е висока, около 6%.

Политическата конюнктура е важна, за съжаление, а виждаме че и през призмата на правене на бюджет на публични политики, тя влияе както на инфлацията, която е проблем, така и генерално върху погледа върху България като една стабилна, фискално устойчива страна и страна, която, ако влезе в Еврозоната, няма да има проблеми по тази линия. Това коментира икономистът Владимир Сиркаров.

Управителят на БНБ Димитър Радев многократно във времето е споделял това, че трябва да има синхронизиране между паричната и фискалната политика, нещо, което не се случва в България, но не се случва и извън България. Това е един голям казус и в Западна Европа, свързан с това, че паричната политика в последната година и половина, започна да се затяга съществено, поради сериозните инфлационни проблеми, но от фискална гледна точка е трудно, най-вече защото изисква политическа воля и приемането на неизбежните щети от гледна точка на политически електорат в доста краткосрочен план.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Оставете българската икономика, ние си я знаем. Съсредоточете се върху европейската, от която зависим като членове. Част от истината е в последния пасаж на материала. Не бива да влизаме в зона, която е в рецесия.

15.05.2024 13:46:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.