• 06 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7990
  •  GBP / BGN 2.2997
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Никола Янков: Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г. заедно с Хърватия

Никола Янков: Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г. заедно с Хърватия

/КРОСС/ Трябваше да влезем в еврозоната в началото на 2023 г. заедно с Хърватия. Това беше част от пътната ни карта, която беше одобрена през 2018 г. За съжаление тогава първото служебно правителство с финансов министър Асен Василев отложи едностранно без аргументи членството ни. Имаше проблем с политическата воля. Сега пак е така. България изпълни критериите за еврозоната още през 2021 г. Това каза бившият заместник-министър на икономиката Никола Янков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

България е била готова за приемане в еврозоната още през 2021 г. Тогава ГЕРБ също са имали възможност да въведат еврото, но не го направиха, припомни той.

Проблем с инфлацията в България няма, категоричен бе той. Затова тя не стои като пречка за приемането ни. „Проблемът с инфлацията в България е като в Хърватия. Ние сме много близо до изпълнение на критерия, въпрос на политически разговор. Няма никаква причина и никой в Европейската комисия, Еврогрупата или ЕЦБ, които са партньорите в този разговор, не е казал, че България няма да бъде приета и не искат да бъде приета на 1 януари 2025 г. Ние не искаме, ние си го правим сами това", смята той.

България е жертва на масирана хибридна кампания, финансирана от Руската федерация, чиято цел е да спре евроинтеграционния път на България. „Много хора бяха объркани от тази кампания, те бяха наплашени. Играеше се със страховете на хората, че цените ще се удвоят. Има 20 държави членки на еврозоната и може да се види, че там няма драма. Цените в еврозоната са стабилни, като цяло са по-ниски от инфлацията в България, населението е спокойно, бизнесът е щастлив, икономиката расте, доходите - също", изброи експертът.

По теми със стратегическо значение трябва да говорят експертите, категоричен бе той. Българското правителство през последните три години не е правило кампания за приемане на еврото. „Това означава, че няма политическа воля в Българи яда се защитава тази позиция на най-високо политическо ниво", категоричен бе Никола Янков.

Надценка на хляба до 15% по думите му е „антисоциална и глупава" политика. „Това ще доведе до дефицит, разбиване на пазара в този сегмент и по-големи разходи за цялото общество. Ако въведем контрол във всяка една категория продукти, казваме на частните производители, че не могат да печелят нормално или някой трябва да покрива разликата от фиксираната от държавата цена и техния разход. Ако държавата не поеме разликата между фиксираната цена и себестойността, плюс печалбата на частните производители, те ще се изтеглят от този пазар и няма да имаме хляб. И тогава ще се върнем наистина през 1984 г., когато държавата ще трябва да прави хлебозаводи и да обслужва населението, обясни експертът.

Необходимо е създаването на програми за субсидиране на най-бедните и нуждаещи се. „Това са таргетирани програми с купони за храна да речем или ваучери за енергийни помощи, но те работят на пазарна основа. Така наистина разпределяте пари от богатите към бедните, а в момента правим точно обратното", коментира Никола Янков.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Даниел

Голям педал е тоя. Чудих се днес, защо е такъв хомо, а той бил от центъра за изследване на демокрацията. Жив соросоид.

12.05.2024 12:16:07

Анонимен

Маменцето ви тъпо. Просто не мога да се успокоя. Някакъв идиот става министър или заместник, проваля се като такъв, гонят го заедно с цялото некадърно правителство, а после той започва да раздава акъл от позицията си на бивш, някакъв си без да споменава че се е осрал тотално, когато е имал властта да направи нещо смислено. И все Русия им е виновна. Идиоти.

12.05.2024 11:35:06

Анонимен

А бе, гъз, след като ресора ти е била икономиката защо не коментираш нея ами си се захванал с финансите. Как да влезем з Еврозоната като и сега не сме покрили критериите, а можем да ги покрием единствено ако оставим едно 200 000 човека да умрат от глад, болести и мизерия, като орежем и без това ограничените социални плащания. И това е само по отношение на дефицита. По отношение на инфлацията нещата може да се окажат и по-лоши. Василев се отказа не защото не е от вашия европедерастичнолиберален отбор а защото го хванаха да прави шмекерии с цифрите. Е той после продължи с напъните, ама проблемите са много. Събра пари отвсякъде, почти фалира енергетиката и пак не стана. И да стане - какво? Ще спечелят банките, останалете духат супата. Единственият смислен аргумент е че може да паднат лихвите по новите кредити, ама целта ни нали е не да вземаме кредити, ами да забогатяваме като държава. Или не е това целта? Педерасти смотани.

12.05.2024 11:30:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.