• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Мария Габриел: България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна

Мария Габриел: България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна

/КРОСС/ Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна. Мислите ли, че не ни следят в ЕС наистина за това как във вътрешнополитически план имаме унисон с външната си политика? Аз съм сигурна, че това са важни моменти, които не остават незабелязани. Това каза министърът на външните работи Мария Габриел в предаването „120 минути" по бТВ.

България трябва да е партньор, който не се оправдава, а задава посока и води със себе си факти, подчерта тя.

България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна, добави Мария Габриел.

Тя обясни, че украинският президент е дошъл у нас по покана на правителството, защото от изпълнителната власт зависи каква помощ ще бъде оказана на страната.

„Трябва много ясно да го кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас така, както го правят парламентът, изпълнителната и президентската институция, и ето това на мен би ми се искало да се случва по-често. Като говорим в един глас и тогава няма да си задаваме въпрос кой кого е поканил, а ще си говорим за интереса на държавата, за позиционирането на България като активен член на Европейския съюз и НАТО, като това да преобърнем представата на много, не само в Европа, но и света, че България може да бъде равностоен партньор", заяви още вицепремиерът.

Помощта, която ще изпратим на украинците, ще бъде определена след анализ от генералния щаб и няма да застраши националната сигурност, подчерта външният министър.

„Може да ни бъдат поискани неща, но ще има спазен ясен принцип. Ще се действа според това какво имаме и най-вече сигурността на страната и боеспособността на българската армия. Така че това, което предстои - да бъде направена анализ, да се види как ще бъде отговорено на исканията на украинската страна. Да запазим водещия принцип - да не застрашава сигурността на страната", обясни министърът на външните работи.

На срещата във Вилнюс Украйна няма да бъде приета за член на НАТО, но ще седне наравно с останалите членки на една маса, каза още Габриел и уточни, че у нас ще започне информационна кампания на тема алианса.

МВнР стартира информационна кампания за това колко е важно да разбираме членството си в НАТО. „Ние оказваме ключово влияние за начина, по който проблемите биват решавани. България има опит, има експертиза, която ще бъде споделена и полезна за всички съюзници. Трябва да направим така, че членството ни в НАТО да бъде активно и да показва на останалите ни съюзници, че сме предвидим партньор, на който може да се има доверие", подчерта Мария Габриел.

Темата „Миграция" е общоевропейско предизвикателство и е добре да бъдем активни по нея, заяви вицепремиерът. „По този начин България може да убеди всички в ЕС, че членството в „Шенген" не може да бъде обвързано с каквито и да било допълнителни критерии. Време е България яда завърши своята европейска интеграция в тази си част, която е началният процес, и най-после да съумее много по-задълбочено да се включи в определен тип дебати", заяви още Мария Габриел.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Що го не духате всички заедно? Тъпа краво, ти май не си наясно какво искат хората,а? Каква подкрепа на Украйна? В какво? Защо? Докога? На каква цена за нас и за цяла Европа? Западните укри са недобити фашисти. Взеха властта с преврат. На щатите им е през оная работа, стига де е лошо за руснаците. Колко укри ще загинат, не им пука. Те са в основата на конфликта, а сега пак намериха лесното, като принуждават васалите си в Европа да плащат за защитата на интересите им. Ей сега е момента за някаква форма на блиц референдум за подкрепата на Украйна и за участието ни в НАТО. Краво, направете го и ще ви се приреве, понеже ще стане ясно, че представителите на народа правят обратното на неговите желания. Поне престанете с тези сълзливи и безсмислени стенания, че ставате още по-противни. То, всъщност, няма накъде по-противни.

10.07.2023 16:31:04

Анонимен

Тая Некадърна Глупачка продължава да ръси глупости.

10.07.2023 13:50:19

Анонимен

Трябва да си много ограничен след толкова време работа в централната институция на ЕС и да не разбереш неговата лицемерна политика или си част от нея. На какво основание ще даваш указания каква да е позицията на България по международни въпроси, след като имаш повече живот вън от нея.

10.07.2023 10:10:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.