• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Мария Габриел: ЕП е последователен в това да отстоява членството на България и Румъния в Шенген

Мария Габриел: ЕП е последователен в това да отстоява членството на България и Румъния в Шенген

/КРОСС/ Снощи в предаването „Още от деня" по БНТ Мария Габриел, каза че ЕП е последователен в това да отстоява членството на България и Румъния в Шенген. „На този етап е много важно да останем активни. Испанското председателство ясно заяви, че ще подкрепя България и Румъния. Не бива обаче да подхождаме към ситуацията с излишен оптимизъм, познавайки европейските партньори и вътрешнополитическата ситуация в две от страните, които са изразявали вече своите съображения. Трябва да продължим да говорим с резултати и факти. За мен е важно България да продължи разговорите с Холандия и Австрия, да покажем резултати и да имаме ясен ангажимент, за това че сме сигурна външна граница на ЕС".

Първата положителна стъпка е предложението на ЕК да бъде сложен край на механизма за сътрудничество, обясни Габриел, но България ще продължи да бъде част от годишния доклад на ЕК. „65% от препоръките, които е направила миналата година ЕК, са изпълнени. Направени са нови препоръки. Имаме 5 положителни тенденции и 2, на които продължава да се набляга. Това е положителен знак и по този начин трябва да продължим".

Срещата на въррха в НАТО показа много ясно, че Украйна, борейки се срещу руския агресор, се бори за нашата сигурност и затова нашата подкрепа е последователна, допълни Габриел. „Затова е много важно да продължим с всеобхватната подкрепа. Тя не е само военна, но мисля че бяхме много ясни и с акад. Денков, и с министър Тагарев - ние ще предоставим помощ, която не застрашава сигурността на страната и боеспособността на българската армия, но показахме, че България е на страната на този свободен свят, който подкрепя Украйна".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бах ти простотиите. Създава се впечатление, че ЕП се бори със зла сила, само и само да приеме България в Шенген, ама враговете на ЕП засега са по-силни. Истината е че Чакт от ЕП възразява на друча част от ЕП по въпроса. В този смисъл формулировката на Габриел е смешна и манипулативна. А това със запазването на активността е неясно в какво трябва да се прояви тази активност. Отново прилича на манипулация и размахване на поредния морков пред нас. Като обобщение- ние сме много ценни за ЕС, но не ни смятат достойни и равни, харасват управляващите ни и редовно ги хвалят, но заради тяхното поведение и нрави не ни приемат в Шенген. Кое е вярното, понеже не може да са и двете?

13.07.2023 07:13:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.