• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Какво забранява и налага ЕС на България

Какво забранява и налага ЕС на България

/КРОСС/ Различни митове на тема „Какво забранява и налага ЕС на България" се разпространяват в публичното пространство години наред.

Днес се спираме конкретно на три „зловещи прокоби", които плашеха българите преди няколко години - за това как Европа „ще забрани" на българите розовите домати, мусаката и православието. Цвети Петрунова провери какво беше предречено и какво се сбъдна.

През 2014 г. в социалните мрежи се разпространиха твърдения, че Европейската комисия подготвя законодателство, с което ще забрани производството на определени сортове плодове и зеленчуци, включително характерните за България розови домати.

Няколко години по-късно, през 2021 г. набира популярност цитирането на доклад, чието съдържание се представя като предстояща забрана на различни продукти, сред които челно място заема мусаката.

През 2016 г. близки до Русия медии разпространиха твърдението, че ЕС се готви да забрани „пропагандирането на православието и християнските ценности".

Какво забранява и налага ЕС на България.  Днес се спираме конкретно на три зловещи прокоби които плашеха българите преди няколко години - за това как Европа ще забрани розовите домати, мусаката и православието. Да видим какво беше предречено и какво се сбъдна.

„Истината е, че сега е много по-лесно и да се създаде мит и да се подеме, защото те отвличат вниманието от голямата тема и го свеждат до дебат за отделен вид, който е представен по такъв пародиен начин, че да създаде представа, че в европейският парламент се обсъждат само незначителни неща, вместо да се фокусираме върху основните проблеми, емоционална реакция се събужда и чувстват хората, че те не просто не са представени, а че няма и шанс проблемите на средния човек да достигнат до парламентарни дебати, каза Иглика Иванова от Център за медийна грамотност.

„Ще станат вече 10 години, откакто това нещо се явно замита под килима и изважда и пуска в пространството, което абсолютно не е вярно нито е било мислено такова нещо, нито за в бъдеще мисля че се предвижда, напротив българския розов домат е едно богатство както за България, така и за биоразнообразието изобщо, така и на земеделието въобще", категорична бе Надежда Шопова от Институт за изследване на климат, атмосфера и води към БАН.

Шопова и нейният екип изследват качеството на редица плодове и зеленчуци, включително и необходимите температура и влажност за отглеждането на най-вкусния розов домат. Споделя, че т. нар. умно земеделие, при което се използват максимално малко пестициди и специални поливни системи помагат за нареждането на апетитното растение сред най-качествените в света.

„Наскоро имаше конкурс в който три сорта участваха. Той беше между Италия,  България и още държави, специално селектирани. Европа не ни налага вътрешно законодателство, а само европейска рамка. В момента това, което ние трябва да направим е да намалим употребата на пестициди с 50 процента, употребата на синтетични отрови с 50 процента, съответно има от полето да трапезата къси вериги, които е хубаво да се използват, но те са в полза на българския производител и съответно българското ни родно био производство.

 

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

откакто сме в ЕС българското правителство под тяхно застявяне направи вноса безпроблемен така че да се унищожи българското производство на всички нива. Другите държави в ЕС си пазят производителите ние не.

27.11.2023 11:54:18

Анонимен

Я не ни баламосвайте с някакви розови домати и религията. Откакто сме членове на ЕС от българският пазар и от трапезата ни изчезнаха нашите български продукти и затова ядем боядисани турски и от други страни домати и почти всички зеленчуци и плодове. Внасяме и от много по-бедната в миналото Албания, която не се слави като земеделска страна.

25.11.2023 16:29:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.