• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Екатерина Захариева: Не делим хората зад граница

Екатерина Захариева: Не делим хората зад граница

/КРОСС/ - Тук вече е външният министър Екатерина Захариева. Здравейте и добре дошли в нашето студио!

-Добре заварили!

- Напрегнат ден, вие имахте редица срещи. Промени се драстично картината на Капитан Андреево. В момента се провежда и Европейски съвет, в който участва премиерът Бойко Борисов. Какви са очакванията от този съвет? Да очакваме ли един нов план "Маршал" за стабилизиране на Европа?

- Днес лидерите за пореден път ще имат конферентен разговор. Разбира се, основна тема на разговор е борбата срещу коронавируса, общите действия, които предприемаме, зелените коридори и социално-икономическите мерки, които може да се вземат на ниво Европейски съюз и които всяка държава взима. Точно план "Маршал" не мога да кажа в момента дали се очаква, но фактите, че всъщност всички сме притеснени какви ще бъдат последиците по отношение на икономиките, освен, разбира се, за здравето, което е на първо място. Така че много активно се обсъжда в Еврозоната и тук ще направя една референция към тези, които имаше такива, от опозицията бяха противници на един от приоритета на правителството да влезем в ERM II, искам да ги попитам, а сега къде е по-добре да бъдем - в ERM II, в Еврозоната или извън? Мисля, че отговорът е ясен и се надявам, когато преодолеем това предизвикателство пред всички нас, да се върнем към този приоритет и да получим тогава пълната подкрепа.

- Гореща точка в България се превърна пункта Капитан Андреево, как протичат разговорите с турската страна, за да може да се облекчи положението на превозвачите и да могат през турска територия да преминават товарите, които идват от цяла Европа за Турция. Днес премиера заяви, че ще се направят буферни паркинги, но какво е решението - да го чуем от вас?

- В момента наистина една от най-горещите точки на границата беше България-Турция. Горещи точки всъщност по границата имаше постоянно и то не е днес е горещ ден. Знаете, че преди няколко дни имаше много гореща точка на границата Австрия-Унгария, където бяха блокирани 30-40км опашка български граждани в коли, микробуси, микробуси, включително и камиони. Това успяхме да разрешим за 1-2 дни и вече там няма такова напрежение. Знаете ли, Турция въведе ограничения на 68 държави, което е голямата част от ЕС за това да влизат на територията на Република Турция независимо дали са шофьори на камиони, подчертавам, ако не са били 14 дни преди това в сигурна държава. Няма забрана за България, няма забрана за българските шофьори на камиони, подчертавам, ако те са били в България, но ако са били в някоя от страните от списъка, това важи и за тях. Свързахме се с колегите от Турция, аз разговарях с моя колега, министъра на транспорта, министъра на икономиката, с министъра на търговията, министъра на вътрешните с министъра на вътрешните работи, разбира се, премиерът беше постоянно в тази комуникация. Какво е решението, което ние предложихме и очакваме от турска страна - буферният паркинг, който вече утре ще оперира, е едно от решенията, за да не се получава струпване, това е опасно за шофьорите, опасно е и за хората от градовете наоколо. Там ще бъдат осигурени тоалетни, душове, места за хранене, все пак да се спазва някаква социална дистанция, те да се чувстват в що-годе нормална обстановка, когато се налага да чакат. Другото решение, което предложихме, е камиони с вода, които идват от тези държави в списъка на Турция, евентуално да сменят ремаркетата си с български камиони и български шофьор, който е бил 14 дни гарантирано и от тук няма проблеми да влезе на територията на Турция. И третата опция, която предложи България, е да се натоварват ремаркетата или товарите на влакови композиции, за да се облекчи целия трафик, който е в България. По принцип този пункт винаги е бил един от най-натоварените, външна граница на ЕС, винаги е бил натоварен и при нормална обстановка и при повече проверки, които е нормално да се извършват при тази ситуация. Има и други предложения от България за облекчаване и по-бързото извършване на тези проверки. Сами виждате, че днес, както докладваха и на премиера, който беше там заедно с вътрешния министър, вече има доста трикратно увеличаване на обработените камиони.

- Зелените коридори в Европа, работят ли?

- Това беше и моят призив, всъщност България още от първия случай си спомняте, бивайки външна граница, съответно не сме в центъра на ЕС, първи усетихме и проблема с придвижването и така да се каже с една от четирите свободи. Даже не беше само в свободното придвижване на стоки, но и в свободното придвижване на хора, които искат да се приберат по домовете си. Подчертавам всеки път това - не е ограничение и това е наистина работещата мярка - не говорим, за хора, които искат просто да се разходят из Европа, а за хора, които искат да се приберат по домовете си. Трябва да бъдат осигурени такива коридори, включително и за стоките. Първо усетихме, си спомняте, първо напрежението беше на границите между Италия и Словения, между Словения и Хърватска, между Хърватска и Сърбия. Имаше блокирани също български камиони, български граждани, които искаха да се завърнат. Тогава още започнахме да пишем писма и да сигнализираме и да настояваме за осигуряването на тези зелени коридори. Имаме такава комуникация от понеделник, но това не е решение, тъй като съюзът работи в извънредна ситуация, де факто тези конферентни разговори не са точно съвети, след което решенията се вземат по писмена процедура. Нашия призив е всички държави да ги изпълняват. Имахме един случай, няма да споменавам държава, след тази комуникация всъщност затвори границите си за граждани. Призивът е за стоки, особено за стоки, да не говорим в кризисна ситуация, храни, трябва да успокояваме населението, не трябва да има недостиг на хранителни продукти по магазините. На лекарствени средства, на медицинска апаратура, категорично трябва да се преминава безпрепятствено. Има облекчаване, обаче, след комуникацията, няма толкова чакане, но все още има на границата - по-бавно става между България и Румъния. Говорила съм няколко пъти с румънския колега, с унгарския колега тогава спомняте си, че и премиера разговаря.

- Днес какво конкретно беше обсъдено? Разбрахме, че ще има времеви коридори, през които ще могат да преминават български граждани?

- Те имат. Тогава, когато Унгария затвори границата си за всички с изключение на унгарски граждани и граждани, които са с постоянно пребиваване в Унгария. Тогава след няколко разговора с него, с румънския колега, на премиера Борисов, те отвориха границата още на обяд и в момента те разрешават пускането на български граждани всяка вечер, както се договорихме и българите са уведомени, между 9 вечета и 5 сутринта, няма опашки, няма струпвания. Има още малко напрежение на границата между Румъния и Унгария, тоест по-бавно става преминаването, спомняте си, шофьори също са сигнализирани.

- Къде има български граждани, които желаят да се приберат в България, но все още не може да се осигури това трасе. Поддържате ли комуникация, знаете ли къде са и какво правите, за да могат те да се върнат в България?

- Всъщност това е една от основните задачи на министерството на външните работи от кризата. Искам да информирам гражданите, че призивите ни да не пътуват не са били самоцелни - разбира се, на първо място да запазят здравето си, на второ място е фактът, че още от месец и половина започна постоянното ограничаване на полетите. В момента в световен мащаб летят не повече от 20% от всички редовни линии. Има държави, които са затворени за полети от ЕС. Чили е една от тези държави, те не разрешават нито една европейска държава да кацне самолет, там има български граждани. Знаят, че правим всичко възможно, знаят, че се работи по получаване на разрешение на няколко самолета. Били са на почивка, 12 граждани са там. Създадохме европейска координация, защото ако има 2-ма или 3-ма граждани, не може всяка държава да изпрати самолет, това е страшно скъпо и абсолютно ненужно, така че те са в списъка за следващите самолети. Прибрахме над 500 човека от целия свят, днес приключи успешно мисията на хората, които бяха в Сенегал, от Мароко си спомняте, че успяхме на няколко пъти да приберем туристите там, а Мароко затвори въздушното си пространство.

- Освен Чили, къде на други места има повече българи, които очакват?

- Нека разделим на две групи тези хора - едните са хората, които са на почивка там, и поради отменени полети или заради коронавируса няма как да се приберат, а втората група са хората, които работят и живеят постоянно в чужбина, но се чувстват по-сигурни в България и искат да се приберат тук или са загубили работните си места. Още преди 2 седмици сме дали указания да ни изготвят и актуализират списък на българите, които желаят да се прибират. Така че имаме по последните данни, са 76 туристите, които все още не са се завърнали, над 500 сме прибрали и около 800 човека, които живеят постоянно в чужбина, но искат да се приберат. Това са най-вече държави под карантина - Испания е една от тях. Осигурили сме автобус, във връзка сме с хората, защото те са в различни градчета и работим за процедурата да се разреши, когато свърши канатината и да могат да се приберат. Така че, повярвайте, правим всичко възможно и пак ще завърша с този призив - ако живее постоянно там и нямате спешна нужда, тоест можете да останете там, не тръгвайте на път, виждате колко бавно е придвижването. Моят съвет е от България в момента да пътуват наистина при животозастрашаващи нужди или при болен роднина. Възможно най-малко да се пътува в държавата и извън нея. Това е начинът да преодолеем тази криза, това е истината.

Интервю за БНТ, "Още от деня"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тая пазарджишка мастия само като я зърна и прехвърлям сайта

27.03.2020 18:15:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.