• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Президентът пред посланиците на ЕС: Натрупаните проблеми изискват нов управленски модел

Президентът пред посланиците на ЕС: Натрупаните проблеми изискват нов управленски модел

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха дипломатическите представители

/КРОСС/ Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция „Бояна".

В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха дипломатическите представители.

Държавният глава подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчерта президентът.

Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

Държавният глава изрази амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност.

Румен Радев отново открои необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива „Три морета" за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев.

Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

По време на срещата държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, за формирането на европейския бюджет след Брекзит, за необходимостта прилагането на европейската „Зелена сделка" да не доведе до загуба на конкурентоспособност на икономиките, чиито енергиен микс разчита на използването на въглища, и други теми от европейския дневен ред и на двустранните отношения на България със страните-членки от ЕС и Швейцария.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нов модел от кого,от старите муцуни,израснали в комунизъм.Какъв модел на управление може да измисли човек,който цял живот е бил на столова храна.

16.07.2020 06:56:51

Румен Радев, президент на РБългария:

МУТРИ, ВЪН! ПРЕХОДЪТ ЗАПОЧНА С МУТРИТЕ И ЩЕ ПРИКЛЮЧИ С ИЗХВЪРЛЯНЕТО ИМ ОТ ВЛАСТТА! ОТ НАС! Има национален консесус „Антимафия“! Протестът е общонационален! Младото поколение ни изпълва с гордост и върна надеждата на всички българи. Тази мобилизация е огромен исторически капитал и притежание на целия български народ. Това, което става днес по улиците е достояние на всички български граждани. Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост е в ръцете на хората от протеста. Това е нашата кауза. Оскърбителната теза, че протестиращите са платени издават арогантност и сеене на разкол. Никога народа не е бил по единен в смелостта си, никога не е бил по-зрял и без насилие да си върне държавата. Не трябва да се разпилява тази енергия за промяна, да не допуснем да се внася разединение в редиците ни. Сегашният олигархичен модел е обречен и минава през оставката на премиера и главния прокурор! Преходът с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта! От нас!

15.07.2020 18:32:08

Кристиян Волф

Преди малко БТА съобщи, че утре на официално посещение у нас ще пристигне министърът на отбраната на Германия, която поради сложността на името и фамилията й всички наричат АКК. Същата е председател на управляващия ХДС, най-видния представител на ЕНП. Това е точно партията във ФРГ, създала и финансираща ГЕРБ според изявленията на Бойко Борисов. Преди дни у нас беше и външният министър на тази държава. Това са единствените посещения от чужбина, правени по време на коронакризата и показващи само едно - силната им загриженост за съдбата на техния авер и даване на насоки да се задържи във властта до дупка за да продължат съвместната си дейност. Нека утре посрещнем скъпия гост от Германия както подобава!

15.07.2020 15:33:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.