• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Андрей Гюров: Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната

Андрей Гюров: Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Андрей Гюров, каза че Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната. Това каза подуправителят на БНБ Андрей Гюров в "Още от деня".

Според него до края на годината инфлацията в страната ще спадне до толкова, че да се покрият критериите България да стане част от еврозоната.

"Важно е да се отбележи, че така, както нарасна инфлацията много бързо след войната и енергийната криза, така сега спада много по-бързо в България, отколкото в други европейски страни", каза Гюров.

Той обясни, че Централната банка има изградена секция на своята онлайн страница, където има различни анализи за приемането на еврото и как ще се отрази на българските граждани.

"Първото нещо, което ще се уреди в закона е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функциите, които Централната банка ще изпълнява в системата на европейските централни банки", коментира Андрей Гюров.

По думите му БНБ не отговаря за определянето на лихвените проценти и не участва в операциите на откритите пазари.

"Би трябвало лихвите по депозитите да се увеличат с влизането на България в еврозоната, така, както е и в останалите банки в ЕС.

БНТ, „Още от деня"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Англичаните не случайно за толкова години в ЕС не си смениха паунда. Качваме се на титаник преди да потъне. А еврото ше се обезценява , европейската икономика запада , европейците обедняват с изкщчение на 2та % върхушка. То ние сме вързани и сега към евроро и нашия лев се е обезценил , но като сме във валутен борд и еврото не е добре за нас можем да се отвържем и да се закрепим за дръга по-добре представяща се валута.

02.02.2024 16:15:47

Анонимен

Само от един въпрос банкера се пази като дявал от тамян – през миналата година, по чуждите медии, еврото се е обезценило с 15%. Направете сметка колко е това от БВП ако бяхме в еврозоната. Накъде сме тръгнали ако тази тенденция се запази.

01.02.2024 09:45:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.