• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Христо Иванов: Ще рестартираме парламентарната демокрация

Христо Иванов: Ще рестартираме парламентарната демокрация

/КРОСС/ "Демократична България" ще работи за рестартиране на парламентарната демокрация и за целта ще разговаря с всички партии, с изключение на "Възраждане". Тази позиция изрази в интервю за българското издание на "Дойче веле" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Задачата на този парламент - при положение, че бъде излъчена изпълнителна власт - е да използва това време, за да рестартира всички тези елементи на парламентарната република. Тоест, да бъде направена конституционната реформа като върхова изява, а заедно с това да се проведе поредица от други реформи, свързани както със статута на службите, така и с партийното финансиране.

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ще гласуваме в България, за да имаме доверие в изборния процес. Трябва да се преразгледа антикорупционното законодателство, да се преразгледа и допълни статутът на регулаторите, така че да гарантираме висок интегритет и професионализъм на екипите", заяви Иванов. И определи постигането на тези задачи като един мини политически и институционален преход, при който държавните институции да бъдат рестартирани и страната да се модернизира. 

По думите на лидера на "Да, България", в парламента се очертава минимален консенсус за промени в конституцията в две направления. Едното е преструктуриране на Висшия съдебен съвет, с което да се гарантира независимостта на съдилищата по европейски стандарти. Същевременно преформатиране на прокурорската квота в кадровия орган, с което да се гарантира ефективна отчетност на държавното обвинение пред обществото.

Втората порция конституционни изменения е премахването на функцията на главния прокурор като център на власт, като или директно се заличи тази длъжност, или тя бъде лишена от йерархичните си правомощия, чрез които този, който я заема получава множество формални и неформални лостове на влияние и се  превръща в параполитически играч.

Ще се работи още за въвеждане на пряка конституционна жалба и за преосмисляне модела на служебните правителства, за да не се допуска повече възникването на квази президентски режим като сега. 

На въпрос, дали в името на всички тези реформи от ПП-ДБ е трябвало да седнат на една маса заедно с ДПС, Христо Иванов отговори: "За тази цел, за това, което описвам като програма за рестартиране на парламентарната република и предоговаряне на обществено-политическия договор в България, ние наистина трябва да седнем на една маса с максимално широко представени слоеве от българското общество през партиите, представени в парламента. То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше усилие. Нека пак да подчертая: в момента тук върви преход, за който е необходимо голямо усилие."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Борис

Този не може да си рестартира компютъра, пък тръгнал парламентарната демокрация да оправя!

05.06.2023 14:35:50

Анонимен

Ристо, каквито и словестни лупинги да правите, повече няма да получите доверието на избирателите, защото много пъти ги излъгахте и предадохте.

04.06.2023 19:00:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.