• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

/КРОСС/ 579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от абсолвентите се дипломират с пълно отличие и на церемонията им бяха връчени тържествено отличията "Златен Хипократ". Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки изпитанията, пред които са изправени работещите в здравната система у нас, в края на следването си половината от завършващите лекари са заявили, че искат да останат в България.

„Младото поколение медици имат възможността да бъдат активни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират промяната и адаптират високотехнологична апаратура към нашите условия, да разгръщат водеща изследователска и научна дейност в полза на цялото ни общество”. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София. На тържествена церемония 579 абсолвенти положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си.

„Не се съмнявам във вашата амбиция, отговорност и успех, защото познавам силата на клетвата – малко са професиите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора“, заяви държавният глава и посочи, че церемонията е не само ритуал, а отговорност към бъдещето на България.

Президентът заяви, че е налице амбиция за промяна на здравния модел у нас, като отбеляза предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Румен Радев, планът цели максимална достъпност на здравните грижи, внедряване на съвременни технологии и професионална реализация на младите лекари в България. Проектите предвиждат създаване на спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти, изграждане на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, дигитална платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

Държавният глава съобщи, че със съдействието на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа“ президентската институция ще разработи и предложи на Министерството на здравеопазването идеен проект за създаване на Национален детски рехабилитационен център при изграждането на детска болница.

В приветствието си президентът посочи, че пандемията от COVID-19 е разкрила много проблеми в българското здравеопазване и ясно е показала, че в обществото има консенсус за необходимостта от дълбока трансформация на модела.

Президентът изтъкна лидерската роля и успеха на Медицинския университет-София в обучението на младите медици.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.