• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Османи и Димитров: България няма интерес да пречи на европейския път на Македония

Османи и Димитров: България няма интерес да пречи на европейския път на Македония

/КРОСС/ Буяр Османи и Никола Димитров, които днес заеха длъжностите външен министър и вицепремиер по европейските въпроси, не очакват пречки от съседна България в процеса на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, съобщи МИА.

Новоизбраният вицепремиер по европейската интеграция Димитров подчерта, че България не може да спечели от усложняването на европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Вицепремиерът подчерта, че България е имала голяма роля за оформяне европейското бъдеще на РС Македония, когато беше председател на Европейския съюз, на срещата на върха в София за отварянето на Европа и връщането на разширяването високо в дневния ред на ЕС.

Според Димитров въпросът за самоизразяването и самоопределението по отношение на македонския народ и македонците, които говорят македонски език, не може да противоречи на Европейския съюз, който, както той каза, се основава на европейските ценности, включително богатството на разнообразието и правото на самоопределение.

За вицепремиера въпросът за македонския език „е затворен“.“ В този контекст ще търсим мъдрост и постоянство в преодоляването на всички проблеми със съседна България. Няма да е лесно, мисля, че трябва да сме искрени, проблемът е голямо предизвикателство, но ние показахме, че не се страхуваме от предизвикателствата“.

Новият външен министър Османи заяви, че въпреки, че България е имала едностранна забележка на заседанието на Европейския съвет, все пак София се е съгласила относно решението за започване на преговори с ЕС и той не вижда интерес в никоя държава от региона, включително България, да пречи на европейската път за Северна Македония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефанов

Не е нужно да пречим на северомакедонците/каквото и да значи това/ за ЕС. Необходимо е само едно много мъничко действие. Просто обявете всички български паспорти на северомакедонци за невалидни. Сега и веднага. Пък гледайте сеир. Не се колебайте - никога онези на запад от нас няма да искат да имат нищо общо с България освен керлепит. Такива са си.

01.09.2020 19:46:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.