• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Николай Милков: Постоянно се създават усложнения пред организирането на изборите в чужбина

Николай Милков: Постоянно се създават усложнения пред организирането на изборите в чужбина

/КРОСС/ Все по-трудно става организирането на избори в чужбина, каза служебният министър на външните работи Николай Милков по време отчета за свършеното от ведомството в рамките на служебното правителство.

Според Милков последните промени в Изборния кодекс допълнително ще усложнят процеса по организация на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

"Създават се постоянно допълнителни усложнения пред начина, по който се организират изборите в чужбина. Изпращаме десетки тонове материали по целия свят в много къси срокове. Това поражда съществени усилия и е риск за успешната организация на изборите. Това е един ластик, който постоянно се разтяга и всеки се надява да не се скъса в един момент", каза Милков.

По отношение на войната в Украйна Милков изтъкна, че страната ни е останала "здрава брънка в рамките на НАТО". 870 000 украинци са преминали през наша територия от началото на конфликта, а над 140 000 са намерили убежище.

"Бяха наложени санкции на Русия, при които България прояви гъвкавост и творчески подход по отношение на това да останем сериозен и надежден партньор в рамките на ЕС и същевременно да се запазят българските интереси, така че да не бъдат нанесени щети на икономиката ни", посочи Милков.

Въпреки всички положени усилия, България за момента остава извън Шенген, но пък никога не е имала толкова голяма подкрепа за присъединяването си, отбеляза външният министър.

"Подкрепата от толкова големи държави е много важна, защото е активна подкрепа - това означава разговори и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За съжаление, България остава заложник на вътрешни отношения и заради несъвършенствата на Шенген, излиза, че оставаме извън него, което е парадокса", изтъкна той.

Милков определи като парадоксална и позицията на Нидерландия, при която успехът на България с отпадането на механизма за наблюдение през 2019 се е превърнал в пречка за приемането ни в Шенген. Предстои нов доклад, който да докаже готовността на България за Шенген. В момента текат преговори между страната ни, Нидерландия и ЕК, в които да се установят конкретните критерии и условия, които биха променили позицията на Нидерландия, посочи министърът.

Той прогнозира, че е възможно страната ни да стане част от Шенген тази есен и уточни, че Румъния не търси отделяне от България при присъединяването към Шенгенското пространство:

"От наша страна работим с Нидерландия и с ЕК, за да установим какви критерии ще има в доклада за оценка и каква дълбочина трябва да достигнат тези критерии".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.