• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

/КРОСС/ „Тук е бъдещето на България." Това заяви служебният министър проф. Галин Цоков, който откри XIV софийски фестивал на науката. Той се провежда от 9 до 12 май в „София Тех парк". Сред официалните гости беше и кметът на София Васил Терзиев.

„Науката има нужда от хора и се надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят Фестивала, са и следващите учени и Нобелови лауреати на България", заяви още министър Цоков.

И подчерта, че в събитието участват както млади, така и утвърдени изследователи от различни университети и научни институти в България.

Проф. Цоков отбеляза, че МОН подпомага различни научни проекти и изграждането на научна инфраструктура, за което се заделят средно 100 млн. лева годишно.

Министърът поздрави организаторите от фондация „Красива наука" за акцентите във Фестивала, един от които са квантовите компютри - изключително важна тема за съвременната наука, научно-приложната дейност и иновациите.

„Вие показвате как науката може да бъде красива, а заедно с това да е достъпна за децата и учениците, което е най-важно", обърна се министър Цоков към организаторите.

Очаква се над 12 000 ученици да посетят Софийския фестивал на науката, за да се запознаят отблизо с дейността на учени и изследователи от България и още 10 държави от три континента. В залите на „София Тех парк" дейността си представят над 240 учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.