• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започва подписка за референдум за запазване на лева до 2043 г.

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започва подписка за референдум за запазване на лева до 2043 г.

/КРОСС/ Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започва от утре подписка за национален референдум за запазване на българския лев и против влизане на България в еврозоната. Това обяви Деян Николов - организационен секретар на "Възраждане"-София, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. По думите му темата е съдбоносна за България.

Въпросът, който ще поставим, е "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 г.?", посочи Николов. Той обясни, че причината да изберат тази година е ясна и икономическа. Според "Възраждане" България в следващите поне 20 години няма да бъде готова за влизане в еврозоната.

Председател на инициативния комитет ще бъде икономическият съветник на "Възраждане" Виктор Папазов, а Деян Николов е говорител. Комитетът се състои от общо седем души, сред които и представители на граждански организации.

"Тук не говорим просто за събиране на подписи и провеждане на референдум, говорим за една битка за независимостта на България и за свободата на българския народ сам да избира бъдещето си", коментира Деян Николов. Той посочи, че в тази национална кампания ще се включат хиляди доброволци и целта е за три месеца да съберат над 400 хиляди валидни подписа. Николов прогнозира, че най-вероятно провеждането на референдума ще бъде преди 1 януари 2024 г. - датата, заложена в Националния план за въвеждане на еврото в България.

"Ние сме изобщо против влизането на България в еврозоната, причините са както политически, така и икономически", заяви организационният секретар на софийската структура на "Възраждане". На първо място, по думите му, това е загуба на национален суверенитет. "Влизането в еврозоната е необратим процес, след това не можем да излезем от нея", отбеляза още той.

Като друг аргумент срещу влизането в еврозоната Николов посочи инфлацията, която евентуално ще последва. "Само преди десет дни Хърватия влезе в еврозоната и само преди шест дни медиите там "гръмнаха", че има увеличение на цените на стоки от първа необходимост с между 20 и 40%", коментира той.

По-рано днес на пресконференция в БТА, от друг Инициативен комитет обявиха, че организират подписка за национален референдум за еврото, съдбата на българската енергетика и "забрана на ЛГБТИ+(джендър) пропагандата в България". Това на практика е нелеп опит за саботаж от хора, които мислят, че ще ни спрат, коментира Деян Николов по този повод. Намирам го за нелепа провокация, каза още той. Николов добави, че въпросът на другия референдум е различен и най-вероятно ще падне в Конституционния съд, защото добавя допълнителен критерий.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.