• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румен Овчаров:България е използвана като опитно зайче и пушечно месо

Румен Овчаров:България е използвана като опитно зайче и пушечно месо

/КРОСС/ В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за никакъв шпионаж. Става дума за това, че България е използвана като опитно зайче и пушечно месо. Така, както на 27 април България беше използвана като пушечно зайче, за да видят всички западни държави какво ще се случи, ако България спре да плаща руския газ, така, както искаше Русия, за да може да се ориентират останалите държави. Ние направихме експеримент. Отстреляха ни. Това каза бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров в предаването „Карай направо" по Нова телевизия.

По думите му Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа. „Има едно неписано правило - петте постоянни членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства. Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме", коментира той.

По думите му управляващ сега елит е до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият път е било с договора с „Газпром". „Сега освен, че нямаме договор за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 г., когато пак бяхме в едно такова състояние. Ние нямаме договор даже с азерите. „Булгаргаз" на практика е дружество с половин милиард задължения", посочи Овчаров.

Прекратяването на дипломатическите отношения с Русия поставя в риск енергийната сигурност на страната - доставките на газ и поддръжката на АЕЦ „Козлодуй".

Според него до няколко дни Русия ще закрие посолството си в София. Ултиматумът на руския посланик Елеонора Митрофанова е било съгласувано с руската страна, заяви Овчаров.  

Той нарече предателство приетото от България европейско предложение за Република Северна Македония.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Р.Овч. верния и скъпоплатен руски еничар е някак нехигиенично да дава акъл по темата. Господина ощетил българите с милиони долари и все в полза на Русия тръгнал да философства вместо да е затвора.

03.07.2022 13:04:28

Анонимен

Омръзна ми да гледам и слушам манипулатори на общественото мнение и откровени лъжци. Когато в света определено има две страни, които определят глобалната политика на противопоставяне сме само с една, което означава, че служим на другата. Руското посолство имало прекалено много персонал в сравнение с други, което е откровено манипулативно. Колко НПО има в България на руска издръжка и колко са на американска. Най-важното е защо са ти дипломати, когато има безброй български граждани сътрудници на чужди посолства, да не кажа дори партии и организации. Български граждани влизат и излизат в някои чужди посолство свободно без да се знае какво носят, с какви пари влизат и с какви излизат. Превежда се един много глупав пример, че някакъв полковник от запаса бил прехвърлил през оградата на руското посолство пакет с документи, когато и децата знаят, че то е под видео наблюдение на контраразузнаването.

03.07.2022 10:40:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.