• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Калоян Паргов: Националният интерес повелява да не се затварят „Мариците“

Калоян Паргов: Националният интерес повелява да не се затварят „Мариците“

/КРОСС/ Националният интерес повелява България да не позволи скорошното затваряне на енергийните мощности в Маришкия басейн. Ако някой политик в момента си позволи, вслушвайки се във всякакви европейски предписания, визии, зелени и други, да сложи кръст на този енергиен комплекс, ще носи вината за бедствието, което ще настъпи във всеки, не само в енергиен план, но ще има тежки икономически и социални последици. Това заяви Калоян Паргов, председател на УС на Стратегическия институт за национални политики и идеи, по време на представянето на СИНПИ в Стара Загора. Заедно с него бяха и членовете на Института доц. Д-р Николай Цонков и Пламен Милев. В срещата взе участие и правосъдният министър Крум Зарков, който бе на работно посещение в града.

Към месец октомври този тип електроцентрали – кондензационни, каквито са „Мариците“, като към тях можем да включим и „Брикел“, произвеждат 39-40% от електроенергията на Република България. За справка – АЕЦ „Козлодуй“ произвежда 28-29%. Т.е. най-големият производител на електроенергия се намира тук, в Старозагорския регион, съсредоточен в двата американски ТЕЦ-а, ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Брикел“, с обща мощност близо 3500 мегавата, а двата ядрени блока, са с 2000 мегавата“, обясни Паргов и постави въпроса има ли в момента България готови мощности, които могат да компенсират производството на тази електроенергия.

Или целта на някой извън страната е България да стане енергийно зависима и електроенергийно зависима“, заяви председателят на СИНПИ. Той допълни, че трябва да се има предвид и социалния елемент – какво ще се случи с тези над 15 000 души, които работят и са свързани с маришките комплекси, защото те хранят семейства.

Относно Стратегическия институт за национални политики и идеи Паргов каза, че България има нужда от такива структури и мозъчни центрове, които в такива кризисни моменти да мислят за проблемите на България, да търсят и предлагат решения.

Важното е какво правим с държавата, защото докато някои политиканстват и играят политически игрички, се развиват много процеси, които са със знак минус за всеки един от нас и които всеки един от нас усеща на гърба си. СИНПИ има за цел да работи с държавата за държавата, за държавността“, категоричен бе Калоян Паргов.

Войната в Украйна беше очаквана за една немалка част от анализаторите и тези експерти, които можеха да четат между редовете. За съжаление, виждаме как България за пореден път се оказа неподготвена, неадекватна да вземе правилните решения”, изтъкна доц. Д-р Николай Цонков.

По думите му става въпрос за един сериозен глобален сблъсък между Изтока и Запада, един сблъсък на цивилизации, на православие с един англо-саксонски свят, борба за контрол на енергийните ресурси, борба за контрол на международната финансова система, борба за контрол каква да бъде всъщност международната система и световният ред.

Според него е много важно държава като България и въобще малките държави да имат балансирана, умерена позиция, от която във всеки един момент да могат да се възползват.

Ние живеем в един ценностен вакуум и загубихме външнополитическата си същност и какво бихме искали да постигнем във външнополитически план. Нямаме национална кауза във външната политика”, посочи Цонков и допълни, че от Стратегическия институт за национални политики и идеи са решили да повдигнат една много важна тема, която е свързана с националните външнополитически приоритети на България, националните задачи и цели, които трябва да се следват.

България трябва да има активна външна политика, т.е. да създаде зона на сигурност и мир чрез стратегически партньорства, първо с балканските държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия и Македония. Ние да предизвикаме, да бъдем инициатори на този процес. Това може да се превърне в една Балканска четворка или шестица – по примера на Вишеградската четворка”, представи идеята на Института Николай Цонков.

Пламен Милев каза, че според икономическия екип на СИНПИ при всички положения трябва да бъде внесен проект на държавен бюджет, независимо от това, че няма редовно правителство, независимо от това, че бюджетът следва да е финансово изражение на политиките на правителството.

България има нужда от сериозен разговор по отношение на една нова икономическа политика. За да бъдем равноправен член на Еврозоната, ние трябва да имаме работеща икономика. Това няма как да стане без индустрия, която е гръбнакът на всяка икономика“, счита икономистът.

Той каза, че една от причините, поради която България е с по-висока от средноевропейска инфлация, е точно тази – нямаме работеща индустрия и добре работеща икономика. Има само една супер развита пазарна икономика, при която всичко се внася.

Именно поради тази причина ние от СИНПИ сме готови и в средата на месец декември ще представим наша визия по отношение на икономическа политика и по отношение на данъчна политика, евентуално и данъчни реформи, които да са в подкрепа както на тези, които имат нужда, на социално слабите, така и в подкрепа и на бизнеса”, обяви Пламен Милев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.