• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Цветелина Пенкова: Решението за изграждане на Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще излезе на България много по-скъпо, отколкото реализирането на проекта „Белене"

Цветелина Пенкова: Решението за изграждане на Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще излезе на България много по-скъпо, отколкото реализирането на проекта „Белене"

/КРОСС/ На проведената в Брюксел среща между представители на българската индустрия и енергетика и техни европейски партньори и представители на европейските регулатори са били очертани стратегическите предимства на България - ядрена енергетика, ключови суровини и възможността за свързване на електропреносна мрежа в региона. „Ние имаме най-големия капацитет на мощности в региона и това трябва да се използва. Със сигурност се оценяват много високите стандарти на сигурност на нашия енергиен сектор и експертността по отношение на човешки капитал, който има в България. В момента в Европа има подем на ядрената енергетика, планирани са изключително много проекти, които тепърва ще бъдат реализирани - над 20 реактора в момента са в планови вариант. Шест от тях са във Франция, но другите са разпределени в много европейски държави. И най-големият проблем ще се окаже недостигът на кадрови потенциал", заяви евродепутатът Цветелина Пенкова.

Решението за изграждане на Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще излезе на България много по-скъпо, отколкото реализирането на проекта „Белене", коментира евродепутатът. „Тепърва предстои да се види какви ще са лицензионните срокове. В момента има лиценз само за един реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй". Т.е. всичко това ще отнеме изключително много време, а ние рискуваме да се окажем в ситуация, в която предприемаме изграждането на един по-скъп проект, с по-дълги срокове и в някакъв момент ще се наложи България отново да внася електроенергия. В крайна сметка българските граждани ще са тези, които накрая ще платят цената", подчерта  Пенкова.

България трябва да влезе в преговори с държавите, които имат условия за съхранение на отработено ядрено гориво, тъй като в договора с „Уестингхаус" няма такава клауза, допълни тя.

Цветелина Пенкова заяви, че трябва да се изгради свързана електропреносна мрежа в рамките на Европейския съюз. „Това също не е нова тема, но в момента вече става наложителна нейната реализация. Когато говорим за свързаност, говорим за свързаност по оста север-юг. Сезонността е много силно обвързана, когато говорим за ВЕИ сектора, и поради тази причина трябва да се намери начин, по който по възможност да се използват географските дадености на различните държави в различни диапазони на годината. Съхранението на електроенергия също е голямо предизвикателство. България също представи своя проект в Европейския парламент по отношение на възможностите за свързаност и как ние може да сме центърът за региона и за Европа, от който да започва тази свързана електропреносна мрежа", допълни тя.

Либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители не е залегнала с конкретни срокове в договорните ангажименти с Еврокомисията, подчерта Цветелина Пенкова. Затова БСП внася предложение за отлагане на либерализацията с една година. „Това решение беше взето, когато се приемаха много задължения от наша страна, свързани с тези Национални планове за възстановяване и устойчивост. Там е записано, че това трябва да се случи в даден момент, но няма ясни срокове. Т.е. никой от Европа или от Брюксел няма да постави българските потребители под риск със срок, който не би могъл да бъде изпълнен. Основната идея на Брюксел е потребителите да бъдат защитени", обясни тя.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Цвети мама, човек когато не разбира от нещо не би трябвало да го коментира. Колкото до Белене от времето на соца се знае, че тази площадка не е подходяща, да не говорим за липсващата инфраструктура, а тя е една трета от цялата инвестиция...Нови реактори на Козлодуй са в пъти по евтини от Белене.

25.03.2024 14:25:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.