• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Петков: Планът за възстановяване ще финансира промяната в България

Петков: Планът за възстановяване ще финансира промяната в България

/КРОСС/ Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на съвместна пресконференция в Министерски съвет с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Искам да започнем с едно голямо благодаря на Урсула  фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и развитие, който вече е финализиран. Този план, който е за близо над 12 милиарда лева, е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта си от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез по-сериозен контрол върху главния прокурор и назначаването на съдия, който временно да стане разследващ прокурор. Да реформираме антикорупционната комисия. Да реформираме начина, по който правим обществените поръчки", обясни Петков.

По думите му планът ще ни даде възможност и да  фокусираме възможностите върху българските железници като основен начин за транспорт, инвестирайки в над 62 нови влака и градски железници.

„Да инвестираме в образованието, в нови центрове за наука и математика. Да модернизираме образователната система и да реформираме училищата.  Да инвестираме над 1 милиард и 300 милиона в икономическа трансформация, да помогнем да нови компании да стартират у нас. Да помогнем на вече съществуващи такива да се развиват. Този план е работещ, иновативен и ще финансира промяната в България”, категоричен е министър-председателят.

Кирил Петков заяви още, че този план ще ни даде голяма стъпка напред по отношение независимостта на България от Русия и диверсификацията.

"Инвестирайки толкова много във възобновяеми източници на енергия, заедно с този батериен комплекс в страната ние ще използваме нашата си енергия, за наши цели. Отключвайки потенциала на геотермалите, всички знаем, че имаме най-много минерални извори на квадратен метър, ако ги обърнем в електроенергия, тя ще бъде чиста и непрекъсната", добави той.

От думите на премиера стана ясно, че се очаква до края на юни гръцката връзка да бъде финализирана.

"Ще имаме и диверсификация на газа. Това ще ни даде огромна независимост, каквато България никога не е имала. Това ще ни даде и пълната възможност да контролираме нашата икономическа съдба", обясни Петков.

Кирил Петков добави още, че работа по Плана за възстановяване започва още от днес.

„Ще префинансиране средства, така че да не се бавим нито ден. Ще използваме всеки ден възможностите да реализираме плана. Първите средства, с които ще се финансират тези проекти, ще започнат от утре. После очакваме ЕК и ЕКОФИН да оторизират плащанията и реалните пари по плана да пристигнат в България към края на лятото. Пътят тепърва започва. Обещаните реформи трябва да ги изпълним, не са просто на хартия, а са реални задачи. Всички ние трябва да се обединим. Този план дава допълнителни стимули да изпълним задачите и реформите, но те са нужни и без него. Планът дава стимул никой да не е над закона и България да стане прозрачна, правова държава, за каквато всички си мечтаем”, каза още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ало, опуления, всичките тези както ги редиш, са подкрепени единствено с цифрите за общата стойност на европейското финансиране. Като диверсифицираш доставките на горива, ще отиграеш ли по-добри цени? Бла, бла, бла. Интересно и какво ли ще рече иновативно развитие на икономиката. Само за да е ясно, производството е в кома, туризмът ще има трета болнава година, национално селско стопанство нямаме, образованието е дългогодишен батак, здравеопазването сбъркано като логика на поведение и изпъстрено с различни предпоставки за корупция, армията е небоеспособна до степен да не може да се облича и храни и всичко това ще го оправите иновативно. Състоянието ни е такова и по наша вина, основно на продажни и крадливи политици, но основно го съсипаха МВФ и ЕК. Последните лайна с окончателното ни привързване към щатите и обезличаването на ЕС ще ни донесат такива проблеми, че тези 12 млрд. лева няма да могат да ги покрият. Работете а не да правите свирки и да чакате да ви бутнат някой лев, на аванта.

07.04.2022 12:53:12

Анонимен

Ще финансира ПП?!

07.04.2022 11:25:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.