• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Александър Николов: МС е приел постановление за забрана на износа на преработени нефтопродукти от руски петрол

Александър Николов: МС е приел постановление за забрана на износа на преработени нефтопродукти от руски петрол

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Александър Николов, каза че Министерски съвет е приел днес постановление, с което забранява износа на преработени нефтопродукти от руски петрол, докарван по море и това ще важи от 5 март 2023 г.

"Има документи, които са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор. Най-важният механизъм, който трябва да бъде запазен, е как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано странно", каза в "Още от деня" бившият енергиен министър Александър Николов.

Той коментира и заявеното от "Лукойл", че ще прехвърли активите си в България, ще плащат данъци в България от следващата година в размер на 600-700 млн., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

"Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава-членка на ЕС", категоричен беше Николов.

И подчерта,че Министерство на енергетиката няма касателство с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката.

"Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публична. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът? Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС? За да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл", попита бившият енергиен министър.

БНТ, „Още от деня"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупак. Осра се като министър и е един от тези на които трябва да благодарим за високите цени на газ, които можехме да си спестим. И продължава да се осира, явявайки се рупор на чужди интереси. И ако е възможно идиотът да обясни, ако затворите ЛУКОЙЛ от къде ще вземате дизел и колко ще ви струва. А руснаците ще го затворят ако не могат да уплътнят мощностите. И още нещо, немците в един момент решиха да национализират дъщерни фирми на Газпром и в отговор на това руснаците престанаха да им дават евтин газ, което обезсмисли действията на фашагите. Кога ще започнете да мислите със собствените си глеви и да защитавате националните интереси, дебили?

03.12.2022 14:55:01

Анонимен

За това държавата ни е на такова дередже, защото такива бройки като този "незавършен пейзаж", са назначавани за министри.

03.12.2022 13:45:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.