• 10 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.9111
 •  GBP / BGN 2.3140
 •  CHF / BGN 2.0033
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 25°C

Елеонора Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати

Елеонора Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати

/КРОСС/ Вчера решихме да направим извънреден брифинг по темата изгонване служители на Посолството. Бих искала да изясня някои неща. Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени вербални ноти. Това коментира във фейсбук посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и допълва:

"Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“.

В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството.

Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитява във подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“.

Просто обявяване за «персона нон грата» накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води «играта без правила». Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата «страни», защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени.

Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри.

Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за «персона нон грата» са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения.

Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее", допълва Митрофанова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НОТАТА ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ Е НИЩОЖНА! АКО ВЕДНАГА НЕ СЕ ОТТЕГЛИ, ЗНАЧИ СМЕ ДЪРЖАВА С ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ Решението за експулсиране на руски дипломати е нищожно и юридически, и административно. Взето е без решение на Министерския съвет, външният министър не е уведомен, а заместникът му е действал в отсъствието на Генчовска, без да има право да подписва нотата, при това зам.-министърът е връчил нотата на руския посланик без санкцията на прекия си принципал, само по устно нареждане от премиера. От политическа гледна точка това решение също е нищожно, защото не е съгласувано с коалиционните партньори, като изключим ДБ, които вероятно го одобряват постфактум. Затова задавам логичен (в юридическо и морално отношение) въпрос, на който трябва да отговорят всички парламентарни сили: не трябва ли дипломатическата нота незабавно да се оттегли? В противен случай наблюдаваме безпринципен парадокс: почти всички в Народното събрание осъждат неправомерните и еднолични действия на премиера по казуса с руските дипломати, но никой не предлага поправяне на грешката, която е консумирана злоупотреба с власт от самия премиер. След като има доказано престъпно деяние, не е достатъчно само да се санкционира извършителя на престъплението, като му се откаже нов премиерски мандат. За нищожни трябва да се обявят както самото деяние, така и последиците от него. Решението е просто – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата. Просто и ясно. Но изглежда простите неща са най-сложни в държави с ограничен суверенитет. Велизар Енчев

30.06.2022 13:33:58

Анонимен

ДАНС има ли записи на разговорите по телефона от Козяк към български институции и политици и не са ли докладвани на премиера и президента??? Сигурен съм, че такива разговори от страна на руското посолство няма.

30.06.2022 11:15:49

Анонимен

Уверен съм, че на госпожа Митрофанова е напълно ясно, че правителството, а още по-малко премиерът, изразяват волята на българския народ. Марионетният им характер им налага да предприемат стъпки за изпълняванетона по-рано поети ангажименти. Бих се развал, ако госпожа митрофанова, доведе това да знаниета на ръководството си и чрез тях до руския народ, който, от основната част от българите се възприема като приятелски.

30.06.2022 08:26:27

Анонимен

Премиерът твърди, че руското посолство работи против интересите на България. Да посочи кое чуждо посолство работи за българските интереси, за да предизвикат бурен смях. Всичките бъкат с разузнавачи под прикритие. Това всеки го знае. Като се иска реципрочност от състава на руското посолство защо не се иска това и от другите посолства. Отношението към него е ясно като едностранно.

30.06.2022 08:08:13

Анонимен

Истината г-жа Митрофанова че ние в Б-я нямаме правителство дьржавни институций или дьржавни органи Те са окупирани от САЩ и техните ментори За да се излезе от тази роля се иска народен фронт Нови хора лоялни на бьлгарските национални интереси На хора който милеят за Б-я и за Русия като наш дьлгогодишен стожер на славянството на мира и дружба Нашите врьзки датират от 1882 година изграждане на дьржавата и институцийте именно от Русия Да живей Русия и нейния славен народ Срамувам се от тези фашисти бьлгари предатели които рушат нашите отношения за сьжаление

30.06.2022 02:38:28

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.