• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Посланикът на Русия в България с поздрав за Националния празник 3 март

Посланикът на Русия в България с поздрав за Националния празник 3 март

/КРОСС/ Посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова отправи през канала на посолството във Фейсбук поздравление към българските граждани и руските сънародници по случай Националния празник на Република България - 3 март - Деня на Освобождението от османско иго. Посланик Митрофанова акцентира на многовековните традиции на празника и на историческата роля и приносът на Русия в Руско-турската освободителна война. Ето и пълното обръщение на Елеонора Митрофанова по повод празника:

"Уважаеми граждани на България и руски сънародници!

Радвам се днес да се обърна към Вас като посланик на Русия в България. Щастлива съм, че вече имах възможността да се запозная отблизо с многовековните традиции и великолепната природа на вашата страна и разбира се с всички вас, скъпи приятели. За България зная от първа ръка.

Спомням си, когато бях студентка в МГМУ колко вълнуващо ни разказваха на лекциите за борбата на българския народ за бъдещето му, как българите се стремят самостоятелно да поемат собствения си път, да живеят свободно, сами да определят посоката на своето развитие. Колко грижливо в продължение на векове запазват националната си идентичност и вярата. Колко упорито и наистина героично се опитват да свалят оковите на петвековното робство.

Днешният празник е константа в българската история и тази постоянна величина не зависи от каквито и да било политически предпочитания. Напротив. Обединява народа в продължение на почти век и половина. Освободителната война доказва, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава, както казва в Прокламацията си Александър Втори, обръщайки се към българския народ.

Тя доста приближава момента, когато България отново успява да играе самостоятелната си роля на международната арена. Подвигът на руските войници и българските опълченци, воювали рамо до рамо за възстановяването на държавността на България, ни позволява на този знаменателен ден да кажем - това е наше общо наследство, обща победа, общ празник. Убедена съм, че и по-нататък ще развиваме сътрудничеството между нашите страни в дух на взаимно уважение и равностойно партньорство.

Скъпи приятели, от все сърце ви поздравявам в Деня на освобождението на България от османско иго, на съзидателния и свободолюбив български народ, желая благополучие и успехи. Заедно ще успеем да се справим с всички предизвикателства, пред които сме изправени.

Честит празник, скъпи приятели! На добър час!"

 

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.