• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Навършват се 30 години от митинга на „Орлов мост“ - най-големият в България

Навършват се 30 години от митинга на „Орлов мост“ - най-големият в България

/КРОСС/ Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

На 7 юни преди 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сегашния булевард „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС - политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години е продължил повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България -  покойният вече д-р Жельо Желев, а сред музикантите са Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имаш псевдосвобода и то само политическа. Можеш да си говориш каквото искаш, но от тебе нищо не зависи, нямаш пряк контакт с политик или администратор и най-важното - дори да имаш усещането за свобода, нямаш икономическата възможност. Социалното разделение е огромно, а това прави нацията слаба. Оставям нравствената и образователни деградации настрана. А усещането за свобода човек си го носи вътре в себе си. Не ти се дава от вън.

08.06.2020 06:56:55

Анонимен

Получихме свобода да живеем където искаме в град или срана,нещо невъзможно дотогава. Получихме свобода да казваме,което мислим без страх от заточение. Получихме свобода да продадем имота си на когото ние искаме,а не посочен от общината кандидат. Получихме свободата да пътуваме и да работим,където поискаме.Искахме свобода и я имаме,а това е най-важно за човека.

08.06.2020 06:26:24

Анонимен

90% от протестиращите тогава сега се псуват за участието си и за наивността си. Мазни политици яхнаха ентусиазма и ограбиха страната под благородни лозунги. Тридесет години по-късно остана само грозната истина - честните хора не получиха това което искаха и очакваха. Май е време за нов митинг.

07.06.2020 16:44:29

Смърт на фашизма, свобода на народа!

Eй точно на тия орли ще висне с главата на долу банкянския диктатор, точно като Дучето в Рим ...и народът ще празнува свободата си.

07.06.2020 15:14:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.