• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Русофилството е кауза, а не партиен проект

Русофилството е кауза, а не партиен проект

/КРОСС/ България се намира във време на сериозна социално- икономическа криза и дълбоки политически турбуленции. Почти три месеца на улицата има масови граждански протести и недоволство, породени от моралния и управленски крах на ГЕРБ и лично на министър-председателя Бойко Борисов.

В това смутно и разделно време мнозина съзряха шанс за нови политически проекти - протестърски, бирепубликански, шоуменски и т. н. В последните дни се появи поредното сезонно намерение от типа „дървено желязо" - създаването на русофилска партия в България.

Подобно партийно заиграване с емоцията на над от 80 % от българите може и да доведе едноцифрени електорални успехи, но то не е от полза за страната. И най-важният аргумент за тове е, че в България русофилството е кауза, национална съдба и цивилизационен код - все неща, които не могат да се поберат в тесните дрешки на партиен проект.

Сред нас българите съществува своеобразен русофилски консенсус - приятели на братския, славянски и православен народ и почитатели на руската духовност и култура са мнозинство в Българската социалистическата партия, има ги в ГЕРБ, в ДПС и даже в десните партии (като там интелигентски се възхищават от Достоевски и Чайковски и се разграничават от Путин, но и тримата са представители на велика Русия). Русофили са и много от разочарованите от политиката и негласуващи избиратели. Ето защо партизирането на тази кауза само ще внесе поредното разделение между приятелите на Русия и нова вълна на русофобия сред противниците й.

Кому е изгодно днес, в дигиталната, глобална епоха на ХХI век да се делим отново на „фили" и „фоби"!? Т. нар. русофилска партия може да развихри само истерия и за интриги за „руска заплаха и намеса", да реанимира езика и практиките на Студената война.

Някой явно е забравил, че Партия (от лат. „pars") означава „част", а политика (от гръцки „Πολιτική") е изкуство за управление на държавата, и се отнася до група хора, които си поставят непосредствената задача да овладеят политическата власт. Класическите модерни идеологии са социалната, консервативната и либералната, а отличията им са свързани със социално-икономическите отношения в обществото. Не може дружбата с друга държава, пък била тя и най-близката ни в исторически и духовен план Русия да бъде политическа идеология.

Титаните на съвременната дипломация - руснакът акад. Евгений Примаков и американецът Хенри Кисинджър, определят днешния динамичен свят като многополюсен. В него дружбата между народите е елемент от взаимноизгодните връзки между отделните държави и цивилизационни модели. Между България и Русия този елемент е особено значим и силен. А на ниво човешки контакти и национално самосъзнание нашата връзка е и много красива емоция, която трябва да се пази и поддържа. Ние - българи и руси - имаме общо минало, обща вяра и писменост, обща борба за национална свобода и срещу фашизма, заедно сме изграждали социалната държава през миналия век.

Днешните международни отношения изискват воденето на балансирана външна политика. Българският национален интерес диктува да имаме дружески отношения с Русия - да развиваме диалога на най-високо държавно ниво, да довършим стратегическите енергийни проекти, да развиваме културните и образователните връзки. Не трябва да позволяваме на конюнктурни политици, без визия за България да превръщат страната ни във военен, политически или пропаганден плацдарм срещу Русия. Като член на Европейския съюз, трябва да поддържаме партньорски отношения с всички фактори на многополюсния световен ред - със САЩ, с проспериращия социалистически Китай, с регионалната сила Турция и останалите балкански страни. Само осъзнатият национален интерес и умел баланс във външната политика ще позволят на България да се възползва от стратегическото си кръстопътно положение между Изтока и Запада, за да бъдем държава, която дори и силните уважават, а не командват.

Проф. Светлана Шаренкова

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

партийно заиграване с емоцията на над от 80 % от българите КАКО,КОИ 80 % СА РУСОФИЛИ,ЧЕ НЕЩО НЕ МИ ИЗЛИЗА СМЕТКАТА ?

25.09.2020 06:31:43

source

Основната русофилска структура в България е ДПС.

24.09.2020 22:09:27

Анонимен

С две думи: със създаване на партия "Русофили" г-н Малинов себе си като пряк проводник на руското влияние и руските интереси в България и оправдава всички досегашни действия на Прокуратурата. Лошото е, че той петни самото русофилство като приятелски чувства на българския народ към руския.

24.09.2020 20:42:30

До Нора Стоичкова

Руснаците пак са се объркали - както навремето свалиха Тодор Живков и ни ебаха майката, така и сега след като залагаха на Сидеров искат да правят нова тяхна партия у нас, което ще е пагубно за хората, симпатизиращи на руснаците и културата им у нас. В този смисъл Шаренкова е права. От друга страна обаче как да влияят в РБ като виждат, че парламентарно представените партии у нас всъщност в болшинството си са под американско влияние и за да станеш нещо в България трябва да се санкционира от САЩ. Че и на всичкото отгоре създават още една тяхна марионетна партия - тази на Цецо Крадецо. Турция отдавна си има организация с железен електорат. И така една фатална руска грешка преди 31 години си има днешните и бъдещи последствия. Но какво да се прави като допуснаха начело на държавата си предател като Горбачов, който разруши не само СССР, но и останалите социалистически държави.

24.09.2020 15:05:32

Нора Стоичкова

Шаренкова е срам за БСП!Биографията й го показва ясно.Прочетете!!Що се отнася до Русия за нея това е доход и тя се възползва умело от него.За,какво точно само тя си знае....Руснаците нещо са се объркали.Залагат на Малинов и Шаренкова в България.Ами те ще ги преметнат без да им мигне окото.Явно парите не са проблем за тях и много не се замислят на кой ги дават.

24.09.2020 12:13:54

Анонимен

Малинов е ясен, приключи парите, сега ще ги вземе от руснаците за да си направи партия. Из цяло в личен интерес! А после прах в очите.

24.09.2020 11:52:05

Анонимен

Много добър коментар. Признателността към Русия и руския народ не може да бъде политика и партизанщина. Това е и основната грешка на българския народ - че многократно политици са експлоатирали неговата признателност и любов за целите на руските имперски амбиции! Ако е вярно, че известното изречение за Германия и Русия принадлежи на Цар Борис Трети, то можем само да бъдем благоодарни за неговата прозорливост и да приемем това като завет: "Винаги да бъдем част от Европа, но никога срещу Русия и руския народ".

24.09.2020 09:59:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.