• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

200 заразени на ден?! Важното е купон да става

200 заразени на ден?! Важното е купон да става

/КРОСС/ Не е случайно, че точно от средата на юни започна постепенното покачване на новите случаи на коронавирус на дневна база. В края на май изглеждаше, че България е на път да отложи пандемията – бяхме стигнали до около 10 положителни проби за денонощие.

Тогава обаче управляващите избързаха с рязко отпускане на ограниченията и сгрешиха в две много важни стъпки – отварянето на дискотеките и пускането на фенове по стадионите. Очевидно, че с оттеглянето на ген. Мутафчийски бяхме тръгнали по школата на Мангъров, само че никой не посмя да го каже публично. И така държавата, която не отвори училища и университети, разреши баловете.

Въпрос на приоритети.

Оттогава насам не е изненада, когато по няколко пъти на седмица подобряваме рекорда“ .

„За последните две седмици се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. Това, че те се отвориха, промени контингента в болниците" – с тези думи пред NOVA директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, описа красноречиво ситуацията с коронавируса в България.

Еблематичен е примерът с Пловдив, където за няколко дни абитуриенти, футболисти и персонал на нощни клубове така успяха да се овъртолят, че да счупят местната Covid-статистика.

„Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове“ , каза проф. Тодор Кантарджиев. Изключително прозрение, но и сами се сетихме, без да сме членове на НОЩ. 

Сега се тестваме повече, ще кажат оптимистите. Факт, само че когато 2500 души излязат на парад без маски, за да празнуват Купата на България, тестването е наложително. Нали е ясно, че огромното мнозинство от хората, които се изследват за Covid-19 са или контактни лица, или вече проявяват симптоми. 

На този фон премиерът е бетон: „Трябва ли бе, българи? Ние не можем ли да се пазим сами и със заповед ли трябва да се постига това?“, каза в сряда той.

И понеже, колкото и да ни се иска, все пак не сме уникално животно на Балканите, нека да погледнем за момент към Македония и към Сърбия. 

Само преди две седмици за малко да опънем дипломатическите отношения със сърбите, след като бащата на Новак Джокович обвини Григор Димитров, че е заразил сина му. После болни се оказаха и Борна Чорич, и Виктор Троицки. Четиримата тенисисти участваха в мини тура Adria Tour в Белград, където не важаха никакви  мерки за социална дистанция и после продължиха купона в дискотека. Накрая се наложи премиерът на Сърбия Ана Бърнабич да поема лична отговорност. 

Вместо на някого да му светне червена лампа, България игра още по-смело. На финала за Купата на България между „Локомотив“ (Пловдив) и ЦСКА ,12 000 привърженици изпълниха трибуните на Националния стадион „Васил Левски“. И за разкош, в ложата седнаха министъра на спорта, на здравеопазването и главия епидемолог на републиката. 

Много харесваме германците, особено колите им на старо, но никак не искаме да сме като тях. В Германия нощните клубове остават затворени до 31 юли. Във Великобритания отвориха само пъбовете и ресторантите, а макар дискотеките в Испания да подновиха работата си, то танцуването е забранено, за да се намали рискът от близък контакт. В Нидерландия нощните клубове няма да отворят до 1 септември.

„Избързахме с разхлабването на мерките в две стъпки – нощните заведения и спорта. Ако не бяхме го направили, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV на 28 юни.

"Спортът" и "гледането на спорта" обаче са различни неща. Нека не ги слагаме под общ знаменател. Сега управляващите чакат ситуацията да се влоши още повече, за да може и бизнесът да е зле, и гражданите да се разболеят. Вместо да се отваряме поетапно и разумно.

Само до преди четири месеца премиерът на България се хвалеше, че е сред лидерите с най-успешен отговор срещу кризата. Сега ни предлага да се пазим сами. През това време австрийците вече ни сложиха под задължителна карантина.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

о,чакай,чакай малко

Да сравняваш българите с Нидерландия,Германия и Великобритания. Ама моля ви се,не се забравяйте. Ганчо си иска живота,толкоз.

10.07.2020 10:56:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.