• 02 Дек 2021 |
 •  USD / BGN 1.7287
 •  GBP / BGN 2.3010
 •  CHF / BGN 1.8757
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Енергиен колапс заплашва България

Енергиен колапс заплашва България

/КРОСС/ Енергиен колапс заплашва България. Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии в преговорите за коалиционно споразумение: абсолютна фантастика, на това се наблегна. Аз съм притеснен от видяното и чутото. ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години.

Дискусията в сектор „Енергетика" раздели формациите, преговарящи за съставянето на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната". Съпредседателят на формацията Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика, а експертите от „Демократична България" се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй".

Разговорите затвърдиха мнението, че има нужда от адекватна национална стратегия за енергийната сигурност и икономическото просъществуване на България. Това ни обрича на сложна ситуация по отношение на енергетиката, респективно тежък удар по оскъпяването на живота, труда и бизнеса. България ще се озове в тежка ситуация след януари: дори да решим да запазим бита под някаква форма и Европа ни го прости, това ще бъде платено като сметка от българския бизнес, който ще има по-малко ресурс за инвестиране, ще освобождава хора, ще фалира, хазната ще трябва да плаща за рекордните стойности на енергийните ресурси.

Зеленият пакт води със себе си енергийна криза, която вече е започнала. 2025 година е реалната дата, в която ние ще бъдем в изключително сложна икономическа ситуация. Преди 15 години направихме 35% от българската територия в Натура 2000 защитена и сега ветрогенератори не може да има, защото зелените казват „не". Нямаме възможност да имаме ядрени реактори, които ще реагират след 20 години. Затваряме само въглищата без под никаква форма да сме преструктурирали в Плана за възстановяване някаква заместваща мощност. Ние нямаме компенсиране на затваряне на половината от енергетиката, а работим в друга хипотеза: заравяме главата в пясъка и очакваме, че ще ни се размине. 2025 г. по пазарен път затваряме половината от нашия енергиен микс. Няма да смогнем да плащаме скъпите квоти.

Планът за възстановяване пропусна ключови стратегически възможности. Планът за възстановяване изпусна поредна възможност да преструктурира Маришкия басейн. Това е историческа вина на Пеканов, който се самозабрави. Въглищата са стратегически ресурс за нас. Не можем да го подминем с лека ръка. Оказа се, че в Германия, когато спря вятъра, си пуснаха въглищата. Имитират повече въглеродни емисии, а с това се увеличават квотите, които са скъпи на нашия пазар. Намесвайки и регионалния аспект на нещата: трябва да се вземе предвид, когато се прави качествен разчет къде да бъде новата ядрена централа или къде да се преместят двата реактора. Имаме ли логистика, за да може това електричество, което се създава, да бъде докарано до дома, фирмите и бита? Ако тепърва трябва да я строим, ще излезе изключително скъпо.

Зелената сделка по своя замисъл е една антихуманна сделка, защото пречи на това човечеството да съществува и да се развива. Ако имаше по-човешко лице, може би щеше да бъде по-приложима. Зелената политика е днешният социализъм. Зелената сделка напомня на социализма: с елемент на плановизма, на квотите, на намесата. Тук категорично се налага нов модел чрез призмата на технологиите.

Автор: Кузман Илиев (Пред БНР)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Май слад Полша и Унгария,ще сме следващите напуснали ЕС! Полша ива въглища за 300 години,ние за 60!!!

27.11.2021 13:54:15

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.