• 20 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6603
 •  GBP / BGN 2.2912
 •  CHF / BGN 1.7893
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

9 септември в историята

9 септември в историята

/КРОСС/ 337 г. - След отстраняване на всички роднини, които биха имали претенции към трона, тримата синове на император Константин I Велики: Константин II, Констанций II и Констант съвместно заемат поста император на Римската империя.
924 г. - Състои се среща между цар Симеон I и император Роман I Лакапин при стените на Константинопол, която завършва със сключване на примирие.
1521 г. - след превземането на Белград, султан Сюлейман Великолепни нарежда изселването в Истанбул на българите от Белград и Белградската област, придружени от османската войска. След откупуване от Цариградския патриарх на пленените християнски светини от султана, на българите е разрешено да вземат със себе си християнските реликви от Белград - мощите на Света Петка Българска и на императрица Теофано, както и иконата на Света Богородица, и на 10 септември същата година започва преселението им, което приключва през следващата 1522 г.
1570 г. - Османските турци завладяват Никозия (остров Кипър).
1776 г. - Континенталният конгрес, приел на 4 юли 1776 г. Декларацията за независимостта, официално нарича новия съюз на независимите щати Съединени американски щати.
1850 г. - Калифорния става 31-вият щат на САЩ.
1855 г. - Кримската война: След 349-дневна обсада англо-френските войски, действащи на Кримския полуостров, завладяват Севастопол.
1885 г. - Назначено е княжеско комисарство за Източна Румелия. Съпроводен от 2-ри конен Шуменски полк, княз Александър Батенберг влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.
1886 г. - В Берн, Швейцария е подписана международна конвенция за защита на авторското право на литературни и художествени произведения.
1892 г. - Астрономът Едуард Емерсън Барнард открива Амалтея - петият по големина естествен спътник на Юпитер.
1903 г. - Главният щаб на Илинденско-Преображенското въстание се обръща към българското правителство за оказване на помощ.
1905 г. - В Русия е въведена академична автономия на университетите.
1909 г. - Официално е открита Софийската синагога.
1915 г. - Излиза под печата на БАН фундаменталният труд Българите в Македония.
1943 г.- Втора световна война:Германските войски окупират северна и части от централна Италия. В Рим, намиращият се италиански моторизиран армейски корпус под командването на генерал Джакомо Карбони атакува германски парашутисти при Витербо и Пратика Ди Маре.
1943 г. - 25 Обикновено Народно събрание избира Регентство на малолетния цар Симеон II в състав: княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов.
1944 г. - България във Втората световна война: С помощта на настъпващите в България сили на Червената армия е проведен Деветосептемврийския преврат от силите на Отечествения фронт и Българската армия, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и установено правителство на Отечествения фронт.
1944 г. - В противоречие с конституцията правителството на България издава постановления за освобождаване от длъжност на регентите на Симеон II и за назначаване на нов Регентски съвет, в който влизат професор Венелин Ганев (независим), Цвятко Бобошевски (независим) и Тодор Павлов (комунист).
1944 г. - Вестник „Отечествен фронт" започва да излиза легално.
1945 г. - За първи път Денят на свободата се чества като национален празник и неприсъствен ден; във връзка с годишнината са помилвани и освободени от затвора около 900 души, осъдени от т.нар. Народен съд, а над 1000 души са пуснати от трудовите лагери.
1945 г. - От Москва в страната се завръща Васил Коларов.
1945 г. - За последно е връчен орден Победа - на Тито.
1948 г. - Обявено е създаването на Корейска народно-демократична република.
1949 г. - Поради катастрофалната реколта от зърнени храни Народна република България е принудена за четвърти път след 9 септември 1944 г. да подпише спогодба със СССР за доставка на пшеница на заем.
1956 г. - Елвис Пресли дебютира в „Шоуто на Ед Съливан".
1969 г. - В Канада влиза в сила т.нар. Езиков акт, съгласно който английският и френският стават официални езици за цялата територия на страната.
1972 г. - Българската национална телевизия излъчва първо цветно предаване - манифестацията от площад „9 септември" (днес „Княз Александър Батенберг"); започва работа Варненското телевизионно студио.

Изстрелването на Атлантис

1974 г. - Народна република България прекратява заглушаването на радиостанция „Гласът на Америка".
1974 г. - Започват денонощни излъчвания на радиопрограма „Хоризонт" на Българското национално радио.
1975 г. - Започва редовното излъчване на тв канал Втора програма по Българската национална телевизия.
1978 г. - От СССР е изстрелян автоматичен космически апарат „Венера 11".
1985 г. - САЩ обявяват въвеждането на икономически санкции за ЮАР като реакция срещу режима на апартейд.
1991 г. - Таджикистан придобива независимост от СССР.
1999 г. - 9-етажен жилищен блок в Москва е разрушен е резултат на терористичен бомбен взрив - 94 души загиват, 164 са ранени.
2000 г. - Международната организация за отчитане на корупцията класира България на 52-ро място от 90 страни. От 16 страни от Източна Европа, България е на 9-о място.
2006 г. - За 27-а мисия е изстреляна американската космическа совалка Атлантис с главна цел доставка на два допълнителни слънчеви панела за Международната космическа станция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не натрапвайте на народа политически измислици за 9-о септемврийски преврат от страна на комунистите и последващите събития в България. Не крийте споразумението на победителите във Втората световна война СССР, САЩ и Великобритания за подялбата на Европа на сфери на влияние и най-вече буферната зона. Как ще се обясни това, че в Гърция, Италия и Франция имаше по силни партизанско, антифашистко движение и комунистически партии отколкото в България и другите страни от Източна Европа, но там не се установи комунистически режим по примера на СССР. От друга страна в Германия нямаше в такива размери антифашисти и комунисти, но това не попречи да бъде разделена на две части с коренно противоположен режим на управление. Докато не изтече 50 годишнината от това споразумение Запада не предприе никакви конкретни действия да подпомогне събитията в Унгария и Чехословакия, а само бълваше пропаганда по радио и телевизионните емисии. Части на Червената армия са навлизали в България единствено в Северна Добруджа, вероятно считана като част от Румъния и десанти във Варна и Бургас, за да се търсят немски кораби и подводници. Не лъжете и не изкривявайте драстично реалностите.

09.09.2021 22:08:22

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.