• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Стойчева: Ще превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия капитал

Министър Стойчева: Ще превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия капитал

/КРОСС/ Ще превърнем България в дестинация, която създава висока добавена стойност през човешкия и интелектуален капитал. Ще бъдем един от партньорите за новите технологии и авангардните решения в този сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с представители на Германо-българската търговско индустриална камара и на баварския бизнес.

Над 940 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. „Между България и Бавария са установени дългогодишни активни икономически връзки. В редица области българо-баварското сътрудничество бележи постижения и открива нови възможности за взаимодействия", каза Стойчева. Тя подчерта, че Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-висок дял на инвестициите в България и в двустранния стокообмен.

Министър Стойчева отбеляза, че Германия заема първо място като външнотърговски партньор, като през 2022 г. стокообменът достига близо 12 млрд. евро, а инвестициите на Германия у нас са в размер на около 4 млрд. евро. Тя каза още, че 1500 немски компании развиват бизнес в България, а разкритите работни места са 35 000.

„От името на Министерството на иновациите и растежа бих искала да изразя нашата увереност, че България има икономически потенциал да се развива като алтернатива на доставките от трети страни. Също така да бъдем регионален лидер в областта на цифровите технологии, дълбоките технологии, иновациите в сфери като логистика, транспорт, в здравеопазването, креативните индустрии", заяви министър Стойчева.

По думите й, в страната има динамична предприемаческа екосистема и среда, която може да бъде основа за взаимодействие в посока иновация между големи компании и стартъпи.

„България и Бавария са търговски партньори отдавна. Тук присъстват освен най-големите немски компании, така и редица малки и средни предприятия, които са гръбнака на немската икономика", каза Улрике Волф, главен директор в Министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария.

Управителят на Германо-българската търговско индустриална камара Митко Василев изрази подкрепа за идеята на министър Стойчева да бъде възстановена работата на Постоянната междуправителствена комисия „България-Бавария".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А стига сте ни превръщали бе! Благодарение на такива превръщачи стигнахме дъното и сме най- бедните в ЕС.Я вървете на майната си.Системният администратор, можеш да ме изтриеш за пореде път.

16.06.2023 11:47:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.