• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министър Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България

Министър Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България. Тя се намира във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров" във Варна. На събитието присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, представители на високотехнологичната компания за наносателити Ендуросат и на военноморското училище.

„С изграждането на лабораторията за космически изследвания правим стъпка за извеждането на България като държава, която може да създава и развива високи технологии. Иновациите са катализатор за промяна, чрез които можем да представим нови решения в космическата индустрия", заяви на събитието министър Стойчева.

Тя подчерта, че България се стреми към Асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска. „Космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви. Членството ни в ЕКА ще осигури нови възможности за българските компании в областта", категорична бе Стойчева.

По думите й, през тази година предстои отваряне на десетата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България. „До момента са проведени девет тръжни процедури в изпълнение на Плана за европейска кооперираща държава. Използваният бюджет за реализирането на българските космически проекти възлиза на над 8 млн. евро", подчерта Стойчева.

Министърът заяви, че присъединяването на България към Споразуменията „Артемида", което МИР подписа с НАСА, ще бъде ключово по отношение на позиционирането на страната ни на сцената на космическото пространство и индустрия.

„Работим в посока реализиране на иновации във високотехнологични сектори, като сме убедени, че връзката между науката и бизнеса трябва да бъде стимулирана по всички възможни начини. В МИР, по програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млрд. лв., насърчаваме именно комерсиализацията на научната и развойна дейност в продукти и услуги на български компании", подчерта министър Стойчева.

Тя поздрави ВВМУ и компанията Ендуросат за доброто партньорство с Министерството на иновациите и растежа и пожела успех на магистърската програма „Космически инженеринг и технологии".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.