• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

“100 Стола” и “Колективът” оживиха улица “Будапеща” в София

“100 Стола” и “Колективът” оживиха улица “Будапеща” в София

/КРОСС/ От май досега "Колективът" и "100 Стола" успяха да преобразят пространството при хълма на столичната улица "Будапеща" - почистиха, подредиха, засяха подходящи цветя, привлякоха пчели и пеперуди, доброволци, артисти - и смятат да озвучат градската градинка с музика и от 14 юли. Фестивалът "100 Стола - Будапеща 1" ще продължи до 17 юли и според предварителната информация от организаторите ни очакват "вечери със задушевна атмосфера под дърветата и акустична, и алтернативна музика".

Заедно с обилната растителност, благоприятна за биоразнообразието в града, на място ще заварим зона за отдих сред зеленината, богата културна програма и сцена на открито в затворения двор на Института по тракология на Българската академия на науките, както и празнично осветление, бар. Входът е свободен.

© 100 Стола

"Колективът" е фондация, която обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България и вече е известна на гражданите и гостите на столицата и Русе с "Реките на града". Наскоро екипът получи поредно европейско признание, след като беше удостоен с Наградата за европейско културно наследство за работата по "Реките на София" от Europa Nostra към Европейската комисия.
Целта на инициативата "100 стола" е постепенно да се "отключват" множество запустели места и улица "Будапеща" дава достатъчно добра представа как става за това. Всички столичани и гости са поканени на терен да си представят как би могъл да изглежда градът с повече зелени, достъпни за хората публични пространства във всички квартали.

От центъра на събитията на №1, малко след съвместно почистване с #ПромениКартинката, "Колективът" и в частност Антония Димитрова каза за БТА, че приготовленията ще продължават все така усърдно всеки ден до началото на културната програма. Денят тепърва е пред нас, добави тя, има още много да се свърши, но съм доволна от това, което успяхме от сутринта - измихме с пароструйка столовете, които имаха нужда от доста обгрижване. Очакваме да дойдат някои художници, които да изрисуват част от тях и, да, каним още. Доброволците да заповядат, има достатъчно работа за всички.

Според Димитрова дори и два стола са достатъчни, за да вдъхнат живот на дадено място, защото по думите и "двама души вече са дружина и се „отключва" едно пространство с милион възможности. Ние обаче се надяваме да ангажираме много повече - не само граждани, а и институциите, местните бизнеси, да видим как всъщност можем да работим заедно върху общите цели, които мисля, че имаме всички - да работим за едно по-добро бъдеще за България.

" Тя подчерта, че са отворени за предложения и не претендират, че вършат всичко по най-добрия начин, а по-скоро искат "да започнем и да правим нещо, да го открием в процеса, макар със сигурност да има и много по-добри идеи, така че каним и гражданите, които имат идеи за това как нещата могат да се случват по-добре".
Музиката на живо започва с Clavexperience в четвъртък, 14 юли, от 19:00 ч. и продължава с Тино и музикална селекция - Насо Русков в петък и Cool Den + The Gentlemen в събота. В неделя са акустичният суинг с DESY & Peter и откритият урок по танци със Swing Society.

Фестивалът „100 Стола - Будапеща №1" се провежда с подкрепата на Столичната община и в партньорство с програмата „Нов европейски Баухаус" на Европейския съюз, Българската академия на науките, "Кауфланд България", #Промени Картинката, "Гьоте-институт - България", Бюро "Творческа Европа" - България, "Кока-Кола", Tatratea, "Пойема колектив", Imp-Act Agency и Raynovski Architects.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.