• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Българската делегация, подкрепена от Фонд на фондовете, отбеляза силно участие в Web Summit в Лисабон

Българската делегация, подкрепена от Фонд на фондовете, отбеляза силно участие в Web Summit в Лисабон

/КРОСС/ Българската делегация на един от най-значимите в света форуми на глобалната технологична индустрия - Web Summit в Лисабон, с подкрепата на Фонд на фондовете, отбеляза силно участие и даде принос към позиционирането на България като водеща инвестиционна и иновационна дестинация, разпознаваема на международната сцена.

 Web Summit е сред най-мащабните събития в Европа за сектора на технологиите и дигитализацията, а България e представена с над 40 компании, шест фонда за рисков капитал, сред които нашите фонд мениджъри Silverline Capital и Vitosha Venture Partners и институциите, инициирали българското участие - Министерството на иновациите и растежа заедно с Фонд на фондовете, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Столична агенция за инвестиции. Медийни партньори са The Recursive и комуникационната агенция Storytelling Studio. Тази година форумът събра над 70 000 души от 160 страни, 2600 стартъпа и над 900 инвеститори.

В рамките на Web Summit беше организирано и специално събитие „#BreakingGrounds: Тайният възход на България като иновационен център в Европа", което представи успехите на България в развитието на инвестиционната среда и предприемачеството. Инициативата е част от обединените усилия на ключови участници в българската стартъп екосистема за ребрандиране на България като хъб за иновации и deep tech чрез комуникационни активности, участия, солидно дигитално присъствие и формиране на делегации от предприемачи, инвеститори и представители на подкрепящи институции с цел представяне на страната ни на международни формати с висока степен на въздействие.

От страна на Фонда с презентация участва Павел Лисев, изпълнителен директор, който представи ролята на ФнФ в развитието на пазара за рисков капитал и активния принос през последните години в израстването на цяло ново поколение технологични компании, разработващи решения с глобално приложение. Някои от акцентите в презентацията бяха, че България е изградила взаимосвързана технологична екосистема с регионална обвързаност, пан-европейско присъствие и глобален обхват, както и ролята на ФнФ в консолидирането на институционалния капацитет за прилагане на финансови инструменти. Полагат се допълнителни усилия за консолидиране на постигнатото и стимулиране на прехода към устойчив, зелен, дигитален, приобщаващ икономически модел. За подкрепата на тези приотитетни вертикали е необходим дългосрочен капитал, а ролята на ФнФ е да съдейства за неговото осигуряване чрез инструментите, които структурира.

Включихме се и с наш представител в първия български щанд за страната ни на Web Summit, който беше открит от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Щандът, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, се превърна в платформа за представяне на България като дестинация за високи технологии и даде възможност на българските участници за осъществяване на стратегически значими контакти с бъдещи партньори и инвеститори.

В откриващата част на панела министър Стойчева отправи послание, задаващо амбициозна насока за бъдещето на стартиращите бизнеси в България - „Визията на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място, което извежда на преден план предприемаческата и стартъп екосистема, човешкия капитал и интелектуален капацитет, както и като привлекателно за високотехнологични инвестиции място. Всички заинтересовани страни - правителство, бизнес, инвеститори, предприемачи, стартъпи, научни организации, трябва да работят заедно по модела на „отворена иновация", за да се създаде конкурентна среда, в която се развиват и насърчават иновациите и икономическият растеж на страната."

Участието в Web Summit предостави на всички участници в българската делегация възможност заедно да катализират усилия и да обединят визия за съвместно създаване на продукти и решения с висока стойност за бъдещето на българската икономика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.