• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Еврокомисията разреши на България да субсидира чартъри с туристи

Еврокомисията разреши на България да субсидира чартъри с туристи

/КРОСС/ Европейската комисия е одобрила целевата субсидия на чартърните полети, организирани от туроператорите до България, съобщи Министерството на туризма.

За субсидирането се говори почти от началото на извънредното положение, няколко месеца по-късно бяха приети и съответните законови текстове (чрез Закона за извънредното положение - бел.авт.), които го разрешават, а едва сега и Брюксел дава зелена светлина за това.

Междувременно немалко чартъри бяха отменени заради ръста в боря на заразените в България, а редица страни въведоха рестрикции за влизащите от България - като изискване за направен PCR тест, поставяне под карантина и др.

Одобрението на схемата от комисията беше задължително условие за прилагане на антикризисната мярка, насочена към подпомагане на един от най-засегнатите сектори, какъвто е туризмът, обявява днес ведомството. През деня вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще представи нотификацията пред браншовите организации - Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Обединение "Бъдеще за туризма", Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружение "Туризъм", с които има днес срещи.

Тя се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите, се казва в съобщение на министерството. Според нея субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа. "Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор", коментира вицепремиерът, цитирана от пресцентъра си.

Предстои на интернет страница на Министерството на туризма да се публикуват изискванията и необходимите формуляри и декларации.

От съобщението се разбира, че помощта е субсидия със средства от държавния бюджет и е част от "Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19".

Предоставя се на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм. Размерът на субсидията е 35 евро за всяка заета от турист седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта е за самолети с капацитет, не по-малък от 100 седалки.

От субсидията може да се възползват всички туроператори независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 1.01.2021 г. до 14 май 2022 г., ще са предмет на нова нотификация.

Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 800 хил. евро на предприятие за първата фаза.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.