• 01 Дек 2022 |
 •  USD / BGN 1.8850
 •  GBP / BGN 2.2614
 •  CHF / BGN 1.9848
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

Енергийните министри от ЕС се договориха за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове

Енергийните министри от ЕС се договориха за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове

/КРОСС/ Държавите от ЕС трябва да въведат задължително намаляване на потреблението на ток в пиковите часове с 5% и доброволно 10%-тно намаление на цялото потребление на електроенергия до края на март догодина. За това се договориха министрите на енергетиката от 27-те на извънредна среща в Брюксел. България започва да разработва програма за въвеждането и изпълнението на мерките, каза в Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Страните-членки ще трябва сами да определят пиковите часове, в които потреблението на електроенергия трябва да бъде намалено с 5 процента до края на март догодина.

Енергийните министри се разбраха за таван от 180 евро на киловатчас на цената на ток, произведен от възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и лигнитни въглища. Таванът ще бъде в сила до края на юни догодина. Предвижда се и солидарна вноска от производителите на изкопаеми горива. Тя ще засегне компаниите в сферата на суровия петрол, природния газ, въглищата и рафинериите.

"В момента в България действа система за компенсиране на свръхцените на тока, която се финансира изцяло от събиране на свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Сега към този фонд ще прибавим и приходите от частни компании, които влизат в този списък. Това смятам, че е честно към Българите и българските данъкоплатци - компании, които поради кризата реализират печалби извън тези, които са били предвидени при нормална ситуация, редно е да поемат своя дял в решаването на кризата", каза Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

Държавите не успяха да се разберат за поставянето на таван на цената на газа. България и още 14 държави поискаха таван на цената на целия внос за ЕС. Според Росен Христов таван на цената само на руския газ, както иска Еврокомисията, би означавало налагането на нови санкции.

Министрите обсъдиха и саботажите по газопроводите Северен поток 1 и 2. България ще обсъжда мерки за повишаване на сигурността на енергийната инфраструктура у нас.

"В България приемаме този инцидент много сериозно, защото, както знаете, част от международната инфраструктура, включително "Турски поток", преминават през България и сега, когато се върнем обратно в София ще обсъдим определени мерки, които трябва да вземем за повишаване на сигурността и охраната на тези обекти".

"Трябва да обсъдим дали досегашните мерки за газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е целенасочено действие, има интерес такава инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация. Така че това ще го обсъдим в следващите седмици в България", допълни Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

Министрите се разбраха също държавите да могат временно да определят цени на доставките на ток под себестойността им за малките и средни предприятия, за да може бизнесът да се справи с кризата. А по отношение на домакинствата служебният министър каза, че цената на тока у нас е една от най-ниските в целия ЕС.

Източник:БНТ

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.